Historisk arkiv

Den afrikanske union og Norge inngår strategisk partnerskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kommisjonsleder for Den afrikanske union (AU), Nkosazana  Dlamini-Zuma, og utenriksminister Børge Brende undertegner i dag en strategisk samarbeidsavtale. – Dette er et historisk skritt for Norges engasjement i Afrika, sier utenriksminister Børge Brende.

Avtalen blir i dag signert i Addis Abeba i Etiopia, der AU har sitt hovedsete. Utenriksministeren er i Etiopia i forbindelse med AUs årlige toppmøte. 

Utenriksminister Børge Brende og og AUs kommisjonsleder Nkosazana Dlamini-Zuma har undertegnet samarbeidsavtalen mellom Norge og Den afrikanske union. Foto: Astrid Sehl, UD

- Gjennom denne avtalen utvider vi det eksisterende samarbeidet med AU og styrker Norges engasjement, spesielt innen freds- og sikkerhetsspørsmål. Unionens ledende rolle knyttet til sikkerhetsutfordringene på det afrikanske kontinentet er blitt betydelig styrket de senere årene, sier Brende 

Norge og AU er enige om å ha regelmessige politiske konsultasjoner for å drøfte et bredt spekter av saker som er viktig for fred og utvikling i afrikanske land. Avtalen omhandler tre hovedsamarbeidsområder: Fred og sikkerhet, demokrati og styresett samt bærekraftig utvikling og jobbskaping. 

- Norge og AU vil blant annet samarbeide om utfordringene som landene selv har formulert i Afrikas egen utviklingsstrategi "Agenda 2063". Vi legger spesiell vekt på å legge til rette for at Afrikas unge befolkning, både kvinner og menn, får mulighet til å bidra til verdiskaping og utvikling. Norge har et betydelig engasjement for å bidra til at barn og unge får en god utdanning, som vil gi bedre muligheter på fremtidens jobbmarked, sier Brende.