Historisk arkiv

Endring i reiseråd for Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Anbefalingene endres også for flere av regionene i Sverige.

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets vurdering av smittesituasjonen for korona har regjeringen besluttet at disse landene går fra grønt til rødt på smittekartet for Europa. Dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene.

Fire nye regioner i Sverige åpner, men reisende fra Skåne og Kronoberg igjen må i karantene. Disse to regionene går altså fra grønt til rødt.

Karanteneplikten trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag 8. august. Se Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon.

- Utviklingen i flere europeiske land går dessverre ikke i riktig retning. Denne uken har både Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia passert grensen som er satt til 20 nye covid19-tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Som følge av gjeninnføring av karanteneplikt for disse landene endrer også UD sitt reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

- Denne utviklingen bekrefter det som hele tiden har vært regjeringens budskap: både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til, sier hun.

- Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer, og er nøye med håndhygiene og å holde minst en meter avstand til andre, gjentar helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Fra 8. august vil følgende land og regioner i EØS/Schengen-området dermed være omfattet av reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige: Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Kroatia, Luxembourg, Monaco, Portugal, Romania, Spania, Sveits, Tsjekkia og enkelte regioner i Sverige.

Regjeringen åpner nå for karantenefrie reiser til fire nye regioner i Sverige: Dalarna, Södermanland, Uppsala og Västerbotten. Men for Skåne og Kronoberg har tendensen snudd, og disse to regionene går altså fra grønt til rødt igjen. Følgende svenske regioner er nå grønne: Blekinge, Dalarna, Kalmar, Södermanland, Uppsala, Örebro, Östergötland og Värmland og Västerbotten.

Folkehelseinstituttet oppdaterer oversikten over hvilke land og regioner som tilfredsstiller smittekriteriene hver 14. dag. Oppdateringer kan komme oftere dersom et land, eller en region i et nordisk land, får en forverret smittesituasjon.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 20. august. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Mer informasjon finnes på regjeringen.no/reiseinformasjon.