Historisk arkiv

Endring i reiseråd for områder i Finland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til sykehusdistriktene Kymmenedalens, Norra Österbottens, Norra Savolax og Åland i Finland.

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet at disse fire områdene går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag 31. oktober, blir ilagt ti dagers karantene. Se Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon.

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for følgende seks sykehusdistrikter i Finland Norra Karelens, Lappland, Länsi-Pohja, Mellersta Österbotten, Syd-Österbotten og Södra Savolax. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for disse områdene, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa. 

Utenriksdepartementet fraråder reiser i EØS/Schengen-området som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland. Se FHIs liste. Det betyr at hele Europa utenfor Norden er rødt på smittekartet.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til lørdag 31. oktober. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må vurdere reisen nøye og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til.

Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 15. januar. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Regjeringen har også gjort endringer i karanteneregler for utenlandske arbeidstakere, se mer informasjon på Folkehelseinstituttets nettsider.