Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Endring i reiseråd for land og områder i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige. Reiserådet gjelder til 1. mars, og kan bli forlenget. På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen, gjøres det nå unntak fra reiserådet for reiser til Island, Færøyene og sykehusdistriktene Åland og Kajanaland i Finland.

I Folkehelseinstituttets vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset anbefales det at sykehusdistriktene Mellersta Österbotten, Östra Savolax, Lappland og Satakunta i Finland går fra gult til rødt på smittekartet for Europa. Dette ble besluttet av regjeringen i dag, og dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse områdene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til mandag 8. februar, og som fyller kriteriene for unntak fra gjeldende innreiseregler, blir ilagt ti dagers karantene ved innreise. Les mer om innreisereglene til Norge her. I utgangspunktet vil kun utlendinger som er bosatt i Norge få anledning til å reise inn i Norge.

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for Island, Færøyene og de finske sykehusdistriktene Åland og Kajanaland. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for ovennevnte land og områder, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

For Norden for øvrig og EU/EØS/Schengen blir det ingen endringer. Utenriksdepartementet fraråder reiser i EØS/Schengen-området som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland. Se FHIs liste.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 8. februar. Både smittesituasjonen og lokale restriksjoner kan endre seg raskt. Alle som vurderer å reise til utlandet, må vurdere reisen nøye og sette seg inn i situasjonen i det landet de skal reise til. Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer og er nøye med håndhygiene og å holde minst én meter avstand til andre.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak fra reiserådet for. Dette reiserådet gjelder i utgangspunktet frem til 1. mars. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Som følge av at Storbritannia fra nyttår ikke lenger er medlem av EU, vil Storbritannia ikke inngå i denne vurderingen og vil bli underlagt karanteneplikt på lik linje med andre land utenfor EU/EØS/Schengen (såkalte tredjeland)