Historisk arkiv

Ap, OECD og faglige råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Finansdepartementet

-Regjeringens politikk og prioriteringer støttes i OECDs rapport, skriver statssekretær Paal Bjørnestad i Finansdepartementet, i et innlegg i Finansavisen.

Ap, Støre og deres våpendragere i tankesmien Agenda har forsøkt å ta OECD til inntekt for sin veksthemmende politikk. Nå vet vi fasiten på hva organisasjonen anbefaler. OECD har akkurat lagt frem sin landrapport om Norge. Der er det liten støtte til venstresidens politikk. Tvert imot, det er regjeringens politikk og prioriteringer som støttes:

For det første anbefaler OECD en generell reduksjon i det høye norske skattenivået, som organisasjonen mener svekker norsk omstillingsevne og konkurranseevne. De støtter regjeringens reduksjoner i selskaps- og personskattene. De ønsker reduksjonene i formuesskatten, som kan gi 100 prosent effektive skattesatser på sparing i bank og børsnoterte aksjer, velkommen. OECD mener det økonomiske handlingsrommet fra Oljefondet bør brukes til skattelettelser. Ap ønsker å gå i motsatt retning med forslag om skatteøkninger i 2016 alene på over 10 milliarder kroner – og det i en periode hvor vi trenger å gjøre det mer lønnsomt å investere.

For det andre mener OECD det er betydelig potensial for å effektivisere og bedre ressursbruken i offentlig sektor. De slår derfor fast at en reduksjon i skattenivået kan gjennomføres uten at det vil ha betydning for omfanget eller kvaliteten på offentlige tjenester. De viser til at Norge er blant de landene som bruker mest på utdanning, men får middels resultater. Organisasjonen støtter regjeringens kommunereform, reform av vei- og jernbanesektoren og reform av høyere utdanning. De støtter regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, hvor statlige etater blir pålagt å produsere det samme som foregående år med 0,5 prosent lavere bevilgninger. De anbefaler mer bruk av private løsninger for å tilby offentlige tjenester, slik regjeringen i større grad har åpnet for. På alle disse områdene er Ap stort sett mot.

For det tredje støtter OECD regjeringens fokus på reformer som kan øke produktivitetsveksten og den internasjonale konkurranseevnen. De er enig i at reformiveren det siste tiåret (under rødgrønt styre) har vært på etterskudd. De anbefaler å redusere offentlige reguleringer av næringslivet, slik regjeringen arbeider med. OECD ønsker velkommen regjeringens forslag om mer uavhengig konkurransepolitikk. De ønsker et mer fleksibelt arbeidsmarked, og ønsker velkommen regjeringens reformer av arbeidstid og mulighet for å bruk av midlertidige. De støtter regjeringens fokus på effektivitet og lønnsomhet i landbrukssektoren, men vil gjerne gå lengre enn det vi så langt har fått gjennomslag for.

OECD bekrefter med dette at regjeringens økonomiske politikk har bred faglig støtte. Ap må gjerne se til OECD for anbefalinger om den økonomiske politikken. Men da må de endre politikk. Den Paris-basert organisasjonen, som kanskje er verdens fremste økonomiske tenketank, gir ingen støtte til Aps nåværende bremseklosspolitikk.