Historisk arkiv

Åpning av Altinndagen 2018

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksens innlegg på Altinndagen

Sjekkes mot fremførelse

Aller først: Gratulerer til Altinn med de første 15 år!

Altinn er kåret til verdens beste plattform for rapportering mellom forvaltning, næringsliv og innbyggere og har blitt lagt merke til ute i verden. At internasjonalt anerkjente Gartner[1] gjør en slik vurdering, er intet mindre enn enestående.

Både det offentlige og det private skaper verdier til felleskapet. Som næringsminister er jeg veldig opptatt av at vår politikk legger til rette for at det private næringslivet kan bidra enda mer til verdiskapingen i Norge.

Lykkes vi med det, lykkes vi med mye.

Vi hører stadig det bli sagt at Norge [og verden for øvrig] er i omstilling. Og vi er jo det!

Vi står overfor store samfunnsendringer, og behovet for kompetanse er stort. På alle områder.

Vi har klima- og miljøutfordringer som krever at vi finner nye og bærekraftige måter å drive virksomhet på.

Befolknings- og bosettingsmønstre er i endring, og teknologiutviklingen skjer stadig raskere.

Alt dette gir oss nye utfordringer – men også nye muligheter.

Da er vi helt avhengig av folk som tenker nytt - gründere og innovatører - som kan bidra til å omstille eksisterende bedrifter, og til å utvikle nye bedrifter.

Gründere og (små og mellomstore) bedrifter skal kunne bruke tiden sin til å skape verdier og arbeidsplasser. Dette er avgjørende i en tid hvor norsk næringsliv er i en omstillingsfase og vi trenger nye arbeidsplasser.

Her er Altinns bidrag til effektivisering sentralt.

Altinn og Brønnøysundregistrene for øvrig bidrar helt klart til en enklere hverdag for næringslivet og for offentlig forvaltning. Skatteetaten og Brønnøysundregistrene har de siste 6 årene sammen vært de viktigste bidragsyterne til regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet.

Men Altinn er mer enn en teknologisk løsning.

Altinn er kombinasjonen av en svært avansert teknisk plattform, en solid forvaltningsorganisasjon og et unikt samarbeid. En kombinasjon som har gjort Altinn til en suksess som vekker internasjonal oppsikt.

For Altinn er helt klart en suksesshistorie.

Nesten alle norske bedrifter bruker Altinn. Brukerundersøkelser viser at brukerne fortsatt er veldig fornøyd med Altinn, tilliten er høy og mye verdifull tid spares.

Altinn er rett og slett forenkling satt i system.

Og forenkling er hva vi trenger. Det jobber denne regjeringen også veldig mye med.

Ett av regjeringens mål er at det skal bli lettere å drive bedrift i Norge. Et viktig grep er å fjerne, redusere, slå sammen eller forbedre regelverk. For mye papirarbeid og for mye rapportering fører til at næringslivet blir tappet for konkurransekraft. 

Og Internasjonale undersøkelser (Doing business 2018)[2] viser at Norge er et av verdens minst byråkratiske land. Vi ligger i front når det gjelder effektivitet og tillit. Med denne regjeringens satsing på forenkling skal vi ligge veldig godt an uansett hvem vi sammenligner oss med. Det er et godt utgangspunkt!

Næringslivet skal bruke tiden på kjernevirksomhetene – ikke på å fylle ut skjemaer det offentlige krever av dem. Og ja, staten ha mange av de opplysningene skjemaene er laget for å samle inn. Målet om en enklere hverdag for bedriftene oppnås derfor ved å løse oppgaver på nye og smartere måter.

Vi har sett mange eksempler rigide offentlige systemer. Når tungrodde løsninger får blomstre, rammer det hvor effektivt vi utnytter ressursene våre. Dette kveler nyskaping og innovasjon. Og hindrer verdiskaping.

Reduserte kostnader for næringslivet kommer i neste omgang oss alle til gode. Forenkling er rett og slett god samfunnsøkonomi.

Derfor er forenkling én av regjeringens viktigste saker.

***

Det er et faktum at det i løpet av vår regjeringstid har blitt innført, og i visse tilfelle vil innføres, noe mer rapportering og kontroll i enkelte bransjer. Forutsetningen må likevel være at slike tiltak faktisk bidrar til å løse et eksisterende problem.

For det skal være en høy terskel for innføring av nye byrder. Vi følger godt med på nytt regelverk som gir merarbeid og kostnader for deler eller hele næringslivet. Det gjelder å finne rett balanse mellom behovet for kontroll for å luke ut useriøse aktører, og hensynet til det store flertall i norsk næringsliv som faktisk er seriøse.

I perioden 2011-2017 er det gjennomført forenklinger som gir en estimert årlig brutto besparelse for næringslivet på i overkant av 15 mrd. kroner. Mange av tiltakene har også en positiv effekt for forvaltningen og innbyggerne.

Forenklingsarbeidet for næringslivet berører blant annet forenklinger i regelverk og mer effektive og samordnede løsninger for rapportering. Vi har også lagt til rette for digital flyt av informasjon mellom myndighetene og næringslivet.

Og vi har satt et nytt mål. Innen 2021 skal vi forenkle bort ytterligere 10 milliarder. Og så skal vi sjekke om det virker.

Vi skal sjekke med bedriftene rundt om i landet om hverdagen deres har blitt enklere.
***

Samtidig som regjeringen har gjort mye for å forenkle hverdagen for bedriftene, er det fortsatt et stort potensial for ytterligere grep.

Offentlige etater henter inn og lagrer mye opplysninger fra bedriftene. Ofte innhentes de samme opplysningene flere ganger.

Det er viktig for forenklingsarbeidet og hverdagen til bedriftene at det offentlige bare skal innhente opplysninger én gang.

Brønnøysundregistrene er sentrale i arbeidet med å utarbeide løsninger som skal gi oss oversikt over de opplysninger det offentlige allerede har hentet inn. Gjenbruk av data fordrer imidlertid også lovendringer. Finansdepartementet jobber med et nytt lovforslag som skal gjøre data trygt kan deles mellom offentlige etater.

Grunnlaget er lagt for større utnyttelse av datamengden i offentlige registre gjennom Altinns samtykkefunksjon.

I 2016 fikk vi et samarbeid mellom finansnæringen og flere etater. Bare det ene prosjektet om samtykkebasert lånesøknad gir en samfunnsøkonomisk effekt på 13 mrd. kroner. Ikke overraskende vant prosjektet digitaliseringsprisen i 2018! Tjenesten gjør det enklere for lånesøkerne, samt for bankene. I tillegg er løsningen bra for personvernet og datasikkerheten. Nok en suksesshistorie fra Altinn med andre ord. Vi tar gjerne imot flere!

Det er nå som kjent definert en rekke prosjekter for digitalisering av eksisterende rutiner gjennom bruk av Altinns samtykkefunksjonalitet. Dette vellykkede samarbeidet med finansbransjen har også gitt impulser til samarbeid med andre bransjer, blant annet landbruk, havbruk og olje- og offshore. Disse prosjektene kan føre til effektivisering gjennom en trygg infrastruktur som gjør det enkelt å ha digitale prosesser.

Det gjør også forvaltningens arbeid mer effektivt, slik at statens midler kan brukes på velferd – ikke kontroll.  

Løsningene bygger videre på det viktige tillitsforholdet mellom aktørene i Norge. Dette tillitsforholdet må bevares for å kunne fortsette denne effektiviseringen.

Når det skal deles mye informasjon om enkeltpersoner og virksomheter, er jeg opptatt av at informasjonssikkerheten er svært god. Løsninger må innebære at det ikke deles mer informasjon enn nødvendig, at det det bare deles med dem som skal ha dem og at den slettes når formålet er oppfylt. Dette er viktig for å bevare tilliten til at staten oppbevarer den informasjonen sikkert. Løsninger som den Skatteetaten og finansbransjen nå utvikler er en slik løsning, hvor bare akkurat den informasjonen om min privatøkonomi som er nødvendig for eksempel for en lånesøknad, overleveres banken. Dette skal gjøre det enklere og tryggere å dele informasjon og er derfor bra for personvernet og datasikkerheten.

***

Regjeringens mål er at Norge skal være det landet hvor det er enklest for innbyggerne og bedriftene å forholde seg til myndighetene.

Brønnøysundregistrene og etatene i Altinn-samarbeidet gjør en svært god jobb med å digitalisere offentlig sektor og å gjøre hverdagen for folk stadig enklere.

Jeg er spent på veien videre. Jeg ønsker dere en interessant og motiverende Altinn-dag!

[1] https://www.gartner.com/en