Nordisk samarbeid i Hellas
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 14.03.2017
- Migrasjon er et krevende politikkområde der det er vanskelig å skaffe seg en fullstendig oversikt. De nordiske ambassadene i Aten møter utfordringen med tettere samarbeid, koordinering og mer informasjons- og erfaringsdeling, sier Norges ambassadør til Hellas, Jørn Gjelstad.
Denne våren skal de nordiske ambassadene blant annet dra på et felles feltbesøk til de greske øyene som er sterkest påvirket av migrasjon.

- Et av hovedpoengene med besøket vil være å se på forholdet mellom ulike migrantgrupper, forholdet mellom lokalbefolkningen og migranter samt arbeidsforholdenefor utsendt nordisk personell, sier ambassadør Gjelstad.
For å bidra til håndteringen av den krevende situasjonen på øyene stiller nordiske migrasjonsmyndigheter asyleksperter til rådighet for Hellas. Dette gjøres gjennom European Asylum Support Office (EASO). Disse ekspertene har både saksbehandlings- og logistikkoppgaver, og møter ofte en utfordrende arbeidssituasjon. De øyene som i første omgang vil bli prioritert er Samos, Lesbos, Chios og Leros. Slike koordinerte feltbesøk vil effektivisere migrasjonsarbeidet på ambassadene.
Samarbeid for nordiske borgere
Nordisk samarbeid har gode vilkår i Hellas. Mange besøkende fra Norden til Hellas gjør konsulærfeltet til et annet område der tett samarbeid og koordinering er naturlig. Totalt besøker nærmere 400.000 nordmenn landet hvert år. Det er særlig i perioden fra april til oktober at behovet for konsulær assistanse fra de nordiske ambassadene og konsulatene er størst.
- Det nordiske samarbeidet på dette feltet kan omfatte kontakter inn mot relevante greske myndigheter, gjennomføring av felles besøk til gresk politi så vel som kvinnesentre i Aten eller arrangering av felles seminarer om sentrale fagspørsmål, sier Gjelstad.
Den nordiske koordineringen omfatter også et styrket samarbeide innen beredskap- og krisehåndteringsfeltet, som gir en betydelig synergiuttelling. De nordiske landene deler blant annet på å arrangere praktiske krisetreningsseminarer hvert år.
Deling av informasjon fra møter
I tillegg er de nordiske landene enige om å etablere en arbeidsfordeling om møtevirksomhet innen andre sentrale politikkområder.
- Gitt begrensninger i stabsoppsettet på ambassadene for samtlige nordiske land vil ønsket møtevirksomhet innebære et aktivitetsnivå som langt overstiger hva den enkelte ambassade kan makte alene. Derfor er det hensiktsmessig å dele og koordinere møtevirksomheten inn mot viktige områder som gresk reform- og gjeldshåndtering, den generelle økonomiske utviklingen, EU og regionalpolitiske eller innenrikspolitiske forhold, sier ambassadør Gjelstad.
***
Denne saken er en del av serien «Nordisk samarbeid på utestasjonene» som viser eksempler på praktisk nordisk samarbeid på våre ambassader og konsulater, i forbindelse med Norges formannskap i Nordisk ministerråd i 2017.