Historisk arkiv

Svar på spørsmål om visumfri reise til Palestina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingrid Fiskaa (SV) om visumfri reise til Palestina.

Skriftlig spørsmål nr. 2789 (2022-2023)
Datert 04.08.2023

Fra representanten Ingrid Fiskaa (SV) til utenriksministeren:

USA prøver no ut ei ordning der amerikanske palestinarar kan få reisa visumfritt og enkelt til Palestina. Vil regjeringa gjera det same for norske palestinarar?

Utenriksministerens svar:

Jeg er kjent med at Israel og USA prøver ut en ordning som skal sikre amerikanske statsborgere med palestinsk bakgrunn mulighet til å reise inn i Palestina via Israel. Prøveordningen på seks uker er innført som ledd i forhandlinger mellom USA og Israel om gjensidig visumfrihet, der USA har stilt en rekke krav som må innfris før man vil innvilge visumfrihet for israelske borgere.

Norge og Israel har, i motsetning til USA og Israel, hatt gjensidig visumfrihet siden 1966. Etter at Norge ble del av Schengen-samarbeidet er Norge bundet av et felles europeisk regelverk om visum og innreise til Schengen-området. Det innebærer blant annet at Norge er bundet av den felles listen over land hvis borgere er visumfrie til Schengenområdet, jf. EU 2018/1806 vedlegg II. Israel står på listen over borgere som er visumfrie til hele Schengen.

Norske myndigheter er kjent med at norske borgere med palestinsk bakgrunn opplever utfordringer i forbindelse med besøk til Israel og Palestina. Dette er ikke akseptabelt. Fra norsk side forventer vi likebehandling av alle norske statsborgere og at Israel respekterer avtalen om gjensidig visumfrihet. Alle norske borgere skal behandles på samme måte som israelske borgere som reiser til Norge. Dette tar vi opp regelmessig i dialog med israelske myndigheter. Ambassaden i Tel Aviv bistår dessuten jevnlig norske statsborgere ved innreise til Israel.

Vi vil fortsette å følge med på den nye prøveordningen for amerikanske borgere med palestinsk bakgrunn. Dersom det skulle vise seg at amerikanske borgere med palestinsk bakgrunn får bedre behandling enn norske borgere med tilsvarende bakgrunn, vil vi ta opp saken med Israel og med EU og andre nærstående land.