Historisk arkiv

Nye tiltak mot misbruk av velferdsordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt fram lovforslag om nye tiltak mot trygdemisbruk.

‒ Trygdemisbruk er misbruk av fellesskapets penger, som egentlig skal gå til de som har krav på ytelser. Nå innfører vi nye tiltak som gjør det mer utrygt å forsøke å svindle med velferdsordningene, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

De viktigste forslagene fra regjeringen er: 

  • Presisering av dagens adgang for NAV til å innhente og samkjøre opplysninger fra offentlige registre. Forslaget vil gjøre NAVs kontroll mer effektiv. Det er ikke aktuelt å innhente helseopplysninger ved samkjøring. 
  • NAV og helsepersonell kan forlange at den som krever ytelser viser legitimasjon. Forslaget vil eksempelvis redusere mulighetene for at en person oppnår ytelser ved å la en annen møte for seg hos lege.
  • Opplysningsplikt for regnskapsfører når NAV ber om det. NAV vil kunne kontrollere om stønadstakerens egne opplysninger samsvarer med regnskapsførerens.
  • Rapporteringsplikt for utlendingsmyndighetene om vedtak som har direkte betydning for medlemskap i trygden og retten til ytelser. NAV skal da så raskt som mulig kunne stanse utbetalinger som det ikke lenger er grunnlag for.

 – Tiltakene vil bidra til mer effektiv kontroll av velferdsordningene, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

 


 

 

 

Proposisjon til Stortinget

Prop. 7 L. Proposisjon til Stortinget (forslag til lovvedtak). Endringer i folketrygdloven (tiltak mot misbruk av velferdsordninger)