Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 20 - 31.5.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤Barns tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag ¤Mangfoldskilden.no ¤Færre vil trolig få positivt vedtak i asylsaker i 2006 ¤Gode grep for deltagere i introduksjonsprogram ¤Referat fra idémøte 26. april ¤IMDi tar over Innvandringsnytt o

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 20 - 31.5.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Barns tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag

Barn som kommer til Norge som asylsøkere, enten alene eller med voksne, er en særlig sårbar gruppe. Regjeringen vil ha et særlig fokus på deres rettigheter og livssituasjon. Hensynet til barnets beste i Barnekonvensjonen art. 3 (1) skal ifølge loven være et grunnleggende hensyn ved alle avgjørelser som berører barn.

Det er regjeringens politikk at det ved vurdering av sterke menneskelige hensyn skal foretas en selvstendig behandling basert på barnas situasjon, der det kan gis opphold dersom barna har opparbeidet sterk tilknytning til riket som følge av lang botid. Kravet til botid kan ikke fastsettes absolutt, men det må ligge til grunn at barn ofte vil opparbeide slik tilknytning raskere enn voksne.

For å hindre at barn blir værende lenge i mottak vil regjeringen iverksette en rekke tiltak. For å sikre en rask, men forsvarlig saksbehandling, vil vi vurdere ressursbehovet. Jeg viser i denne forbindelse til at regjeringen i Revidert Nasjonalbudsjett for 2006 har fremmet forslag om å styrke UDIs saksbehandlingskapasitet. For UNEs del er saksbehandlingskapasiteten styrket ved at nemnda er tilført økte ressurser for inneværende år ved behandlingen av budsjettet sist høst.

Regjeringen vil starte arbeidet med å foreta endringer i regelverket for å senke terskelen for å kunne få oppholdstillatelse etter anmodning om omgjøring av endelig vedtak, slik at det igjen kan innvilges opphold når det foreligger ”sterke menneskelige hensyn” ved behandling av omgjøringsanmodninger i UNE. Under Bondevik II-regjeringen strammet daværende kommunalminister Erna Solberg inn på regelverket. Hun la opp til at det måtte være «særlig sterke menneskelige hensyn» for omgjøringsvedtak. Bjarne Håkon Hanssen ønsker å fjerne ordet «særlig», slik at et vedtak fattet av Utlendingsnemnda kan omgjøres dersom det foreligger «sterke menneskelige hensyn». Regjeringen legger i tillegg opp til en liberalisering ved at barns tilknytning til riket skal tillegges større vekt enn i dag.

Det er også noen tilfeller der retur til hjemlandet ikke er mulig, til tross for at de som skal returneres gjør det som kan forventes for å få dette til. Disse personene omtales ofte som ureturnerbare. Regjeringen vil gå inn for å endre gjeldende utlendingsforskrift og sende på høring et forslag om at personer som har fått endelig avslag på søknad om asyl kan få oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 8 annet ledd, dersom retur ikke er gjennomført innen tre år fra saksopprettelse og det heller ikke er utsikter til retur. Det skal stilles vilkår om at personene har medvirket til å avklare sin identitet under perioden som asylsøkere og at de har bidratt til å muliggjøre retur, herunder bidratt til skaffe seg hjemlandets reisedokumenter. Endelig vedtak vil enten si at klageinstansen, UNE, har fattet vedtak i asylsaken, eller at vedtak i UDI ikke er påklaget til UNE innen klagefristen. Dette tiltaket vil også gjelde for de barna og deres familie som pr i dag har vært mer enn tre år i Norge og som fyller vilkårene.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Mangfoldskilden søker ressurspersoner!

Til deg som har minoritetsbakgrunn, og som ønsker å registrere deg som ressursperson i Mangfoldskilden. Nå er mangfoldskilden.no åpen for registrering.

Mangfoldskilden er en nasjonal CV-basert database over personer med etnisk minoritetsbakgrunn og personer med kompetanse på minoritetsspørsmål som ønsker å ta verv, sitte i styrer, utvalg eller referansegrupper, gi uttalelser eller intervju, holde kurs, foredrag og lignende.

Synliggjøre ekspertise
- Vi jobber med å bidra til økt samfunnsdeltakelse blant personer med minoritetsbakgrunn. Mange personer med minoritetsbakgrunn i det norske samfunnet sitter med verdifull kompetanse. Ved å opprette en ressursbank som mangfoldskilden, tror vi at det vil gjøre det lettere å ta i bruk ressurspersonenes ekspertise og kompetanse for offentlige og private aktører, sier prosjektleder Chrysostom Selahvarzi i IMDi. Målet er at minst 100 personer har registrert seg som ressurspersoner innen lanseringen 20. juni.

Markering og full drift 20. juni
Åpningen av Mangfoldskilden markeres tirsdag 20. juni 2006 kl. 16-18 i IMDis lokaler i Hausmannsgate 23. Samtidig vil også Mangfoldskilden bli åpnet for å kunne søke etter ressurspersoner i databasen. Du er hjertelig velkommen til å delta i markeringen.
Programmet for markeringen finner du her.

Meld deg på!
Registrer deg som ressursperson i Mangfoldskilden NÅ! Du kan registrere deg i Mangfoldskilden.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Færre vil trolig få positivt vedtak i asylsaker i 2006

Det blir trolig en nedgang i antall personer som får innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge i 2006.

Dagbladets artikkel 29.05.06 om antall forventede asylvedtak i 2006 er basert på feil beregninger. Utlendingsdirektoratet (UDI) presiserer at det trolig blir en nedgang i antall personer som får positivt vedtak i asylsaker i år sammenlignet med i fjor.

Det er pr. 25. mai forventet at UDI vil behandle om lag 5500 asylsaker i 2006. Basert på tidligere erfaringer vil om lag 1100 av disse få realitetsbehandling i andre land, i henhold til Dublin-samarbeidet, og rundt 800 saker vil bli henlagt før vedtak.

Av de resterende 3600 asylsaker, som vil få realitetsbehandling i Norge, er det forventet et positivt vedtak i 2200 saker, og om lag 300-400 av disse får innvilget asyl.

I 2005 fikk 2500 ulike oppholdstillatelser etter realitetsbehandlede asylsøknader.

Tall og Fakta

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Gode grep for introdeltagere med særskilte behov

Motivasjon og realistiske forventninger både blant kommunalt ansatte og innvandreren selv, er viktige suksessfaktorer for at integreringsarbeidet skal lykkes.

Rambøll Management har på oppdrag fra IMDi laget en undersøkelse om arbeidet med nyankomne innvandrere som har særskilte behov. Rapporten viser at mange kommuneansatte møter de samme utfordringene.

- De aller fleste problemene er det en eller annen kommune som har løst. Vi må sikre at disse løsningene blir kjent. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har dette som en viktig arbeidsoppgave. Vi kommer til å publisere og sørge for at kommunalt ansatte får lettere tilgang til gode løsninger, sier direktør for IMDi Osmund Kaldheim.

Motivasjon avgjør grad av suksess
Traumer/psykiske lidelser, analfabetisme og omsorgsansvar er noen av de vanligste årsakene kommuneansatte peker på som en utfordring i arbeidet med å gi individuelt tilpasset rådgivning. Samtidig er innstillingen til de kommuneansatte svært avgjørende for hvordan det går med flyktningene. Dersom den ansatte tror at det nytter, øker sjansen for at flyktningen får jobb.

Tiltak som foreslås i rapporten
Rambøll foreslår blant annet barnehagetilbud til småbarn, eventuelt hjemmeundervisning for kvinnelige deltakere med store omsorgsoppgaver og et sammensatt helsetilbud til personer som har traumer/psykiske lidelser eller helseproblemer.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Referat fra idémøte 26. april

230 personer deltok på idémøtet og det kom 140 konkrete innspill til handlingsplanen for integrering og inkludering. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har nå mottatt innspillene og vil ta dem med seg i det videre arbeidet.

Innspillene kom fra både organisasjoner og enkeltpersoner som var til stede på møtet og fra folk som ikke hadde anledning til å delta.

- Interessen for idémøtet var større enn forventet, og deltakerne hadde mange nyttige innspill. Vi ønsker å bidra til at folk og organisasjoner opplever at de blir hørt. Dette opplevde vi som en god arena for dialog og samarbeid, sier rådgiver Jon Halvorsen i IMDi.

Du finner referatet fra møtet her. Dersom du ønsker å kommentere referatet eller er feilsitert, ønsker IMDi at du tar kontakt slik at de får korrigert referatet. Send din tilbakemelding til innspill@imdi.no

Vedlegg: Referat fra idémøte om handlingsplan for integrering og mangfold 26. april 2006.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

IMDi tar over Innvandringsnytt og bip.no

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) vil fra begynnelsen av juni 2006 ta over redaktøransvaret for Innvandringsnytt og Barnas og ungdommens innvandringsportal bip.no.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) har bestemt at redaktøransvaret for Innvandringsnytt og www.bip.no skal overføres til IMDi. Bakgrunnen for beslutningene er et ønske om å styrke IMDis informasjonsansvar og spesielt IMDis rolle som kanal overfor kommuner, skoler og andre sentrale målgrupper. Det tas sikte på at overføringen vil skje fra begynnelsen av juni eller så snart det lar seg gjøre rent praktisk.

Nyhetsbrevet har siden starten i 1994 vært et samarbeidsprosjekt mellom departement og direktorat, men med redaktøransvar forankret i departementet. I 2004 endret nyhetsbrevet navn fra "Nyhetsbrev om norsk flyktning- og innvandringspolitikk" til "Innvandringsnytt" og omtrent samtidig ble det utelukkende et elektronisk nyhetsbrev. Innvandringsnytt har i dag rundt 5000 e-postabonnenter.

Barnas og ungdommens innvandringsportal www.bip.no ble laget i 2004 på oppdrag fra kommunalministeren som den gang hadde ansvar for feltet. Nettstedet som retter seg mot elever ved ungdoms- og videregående skole, er blitt et godt besøkt nettsted med gjennomsnittlig ca. 1000 besøkende hver dag.

Det tas sikte på at nyhetsbrevet vil fremstå med nytt navn og ny drakt fra og med neste nummer.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring arrangerer nasjonal konferanse i Tromsø 1-2 juni 2006 -"Mangfold gjennom inkludering og deltakelse i oppvekst og utdanning"
Målet med konferansen er å skape en dialog, dele erfaringer og bidra til refleksjon om utfordringer som en mangfoldig og flerkulturell skole og barnehage stiller oss overfor. Gjennom et rikholdig program gis konferansedeltakerne kunnskap og inspirasjon som kan støtte utvikling av god praksis i ulike deler av utdanningssamfunnet.
For å se på programmet klikk her.
Konferanseavgift, priser for opphold og påmelding

UDIs vårkonferanse
Tirsdag 6. juni 2006 avholdes UDIs årlige fagkonferanse. Tema for årets konferanse er ”Barnets beste og regulert innvandring – en motsetning?”
Påmelding og ytterligere informasjon finner du her:

Fra det monokulturelle til det flerkulturelle - Glomdalsmuseumet 6. - 7. juni
Nasjonalkonferansen har som mål å sette fokus på sentrale utfordringer samt formidle erfaringer fra flerkulturelt arbeid med inkluderings- og integreringsperspektiver i Hedmark. Konferansen vil gjennom 2 dagers program sette fokus på nasjonale og regionale visjoner, føringer og utfordringer. Konferansen vil også belyse de sentrale og grunnleggende utfordringer knyttet til inkluderings- og integreringsarbeidet på ulike plan.
Les mer om konferansen

Fra fredag den 18. til søndag 20. august 2006 blir det Mela på Rådhusplassen i Oslo. Forberedelsene er i gang og det søkes etter frivillige til Mela 2006.
http://www.horisont.org/

Intro 2 år!
Hold av datoene 31. august og 1. september 2006. Da inviterer Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til feiring av introduksjonsordningen på Chateau Neuf i Oslo.
Les mer her

MIGRAHEL - Faggruppe for sykepleiere som jobber med migrasjonshelse
inviterer til konferanse 14. og 15. september 2006, Clarion Hotell Royal Christiania, Oslo.
Målgruppe: Helsepersonell og andre interesserte som jobber med asylsøkere, flyktninger og innvandrere.
Les programmet for konferansen her:
Påmelding her:

Den 11. Internasjonale Metropolis-konferansen i Lisboa 2.-6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places.
Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/
Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

10. – 11.oktober 2006, Oslo
Konferanse: Hvordan lykkes bedre med integrering av flerkulturell ungdom?
En tverrfaglig konferanse for skolevesen, ungdomsarbeidere, politi, helse- og sosialtjeneste.
Confex inviterer til to dager med erfaringsbaserte råd for bedre kommunikasjon og tverrfaglig samarbeid mellom skole, hjem og fritid. Hør blant andre Osmund Kaldheim, Loveleen Brenna, Thomas Hylland Eriksen, Ilham Hassan og Elisabeth Appa Beveney!
Les hele konferanseprogrammet her

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Thor Arne Aass
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: