Historisk arkiv

Flere innvandrere i staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen setter i verk nye tiltak for å rekruttere flere personer med innvandrerbakgrunn til staten.

Staten har hatt ordninger med å innkalle minst en kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn til intervju ved ansettelser siden 2002. Regjeringen styrker nå innsatsen. I 2007 skal alle departementer og underliggende etater og virksomheter sette mål og utarbeide planer for å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn.

I Arbeids- og inkluderingsdepartementet er det nå om lag 6 prosent ansatte med innvandrerbakgrunn, som nesten speiler snittet i befolkningen.

– Jeg er fortsatt ikke fornøyd. Nå lager jeg en rekrutteringsstrategi for eget departement, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

– Det finnes mye erfaring på at et systematisk og målrettet arbeid gir resultater. Rutiner som sikrer et større mangfold i rekrutteringen kan bidra til at kompetansen til personer med innvandrerbakgrunn ikke blir oversett, påpeker Hanssen.

Nylig offentliggjorde Integrerings- og mangfoldsdirektoratet en rapport over rekrutteringen i statlig heleide selskaper. Resultatet viste at tre av fire virksomheter hadde innkalt kvalifiserte personer med innvandrerbakgrunn til intervju. 37 prosent av disse endte med å få jobb.

– Disse resultatene er oppløftende og viser at nokså enkle tiltak kan ha god effekt. Dette bygger vi nå videre på. Rapporteringen på rekruttering utvides til å gjelde den statlige forvaltningen, og de statseide virksomhetene har i tillegg fått en ny oppgave. I løpet av året skal alle ha satt i verk minst ett tiltak for karriereutvikling, uttaler statsråden.

Regjeringen har et klart mål med arbeidet. Antall personer med innvandrerbakgrunn skal øke. De statlige virksomhetene må rapportere om innsats og resultater.

– Vi ønsker ikke å skille mellom ulike innvandrerbakgrunner. Ansatte skal reflektere hele befolkningen. Vi skal likebehandle alle, uavhengig av etnisk bakgrunn, understreker arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.