Historisk arkiv

Samiske veivisere skal spre kunnskap og endre holdninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tre nye Samiske veiviserne ble i dag presentert på Skiippagurrafestivalen. Disse er Mats Jonas Pavall (20) fra Fauske, Anne Silja Turi (20) fra Tysfjord, og Elle Sofe Henriksen (22) fra Kautokeino. Veiviserne ble presentert av statssekretær Berit Oskal Eira (AID) og rektor Mai Britt Utsi (Samisk høgskole).

Pressemelding

Nr.: 88
Dato: 01.07.06

Samiske veivisere skal spre kunnskap og endre holdninger

Tre nye Samiske veiviserne ble i dag presentert på Skiippagurrafestivalen. Disse er Mats Jonas Pavall (20) fra Fauske, Anne Silja Turi (20) fra Tysfjord, og Elle Sofe Henriksen (22) fra Kautokeino. Veiviserne ble presentert av Statssekretær Berit Oskal Eira (AID) og Rektor Mai Britt Utsi (Samisk høgskole).

De tre veivisernes oppgave vil være å spre kunnskap om, og endre holdninger til den samiske kulturen. Dette skal de gjøre ved å reise rundt til videregående skoler i hele landet og informere om samisk kultur, historie og samfunnsforhold. Men før de kan sette i gang med reisevirksomheten, må de gjennomføre et kurs ved Samisk høgskole som heter ”Formidling av samisk kultur og samfunn” (15 p). Dette kurset er også åpent for andre studenter.

Samisk høgskole mener at de tre utvalgte veiviserne kommer til å utgjøre en dynamisk og kreativ gruppe som kommer til å ha mye å si for utviklingen av prosjektet, der samiske ungdommer skal spre informasjon om samiske samfunnsforhold til andre ungdommer. Det er lagt vekt på kandidatenes personlige egenskaper, kunnskaper, formidlingsevne, kreativitet og engasjement. Vi har også vektlagt gruppesammensetningen.

Mats Jonas Pavall er vokst opp i en reindriftsfamilie i det Pitesamiske området. Han har studert Samfunnskunnskap ved NTNU, men tar nå en pause fra studiene. Anne Silja Turi har blant annet vært utvekslingsstudent i USA og hatt sommerjobb som samisk radiojournalist. Elle Sofe Henriksen har en rykende fersk Bachelorgrad i samtidsdans fra London.

Prosjektet ”Samiske veivisere” ble startet opp i 2004 av daværende Kommunal- og regionaldepartementet (nåværende Arbeids- og inkluderingsdepartementet), og pågår fram til sommeren 2007. Les veivisernes dagbøker og bakgrunn for prosjektet på www.samiskeveivisere.no. Kontakt oss på e-post, samiskeveivisere@samiskhs.no for å bestille besøk til din skole.

Kontaktpersoner:

Martin Schjøllert Fredheim

Informasjonsrådgiver

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tlf. 47 25 36 06

Sissel Ann Mikkelsen, prosjektleder

Samisk høgskole

9520 Kautokeino

tlf: 78 48 77 28 / 48 19 89 29

e-post: sissel.mikkelsen@samiskhs.no