Historisk arkiv

Lovforslag om kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Kvalifiseringsprogrammet og kvalifiseringsstønaden skal bidra til å inkludere flest mulig i arbeids- og samfunnsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. – Vi foreslår nå et regelverk for ordningen som innebærer at deltakerne får en forutsigbar inntekt i en gitt periode, mot at de følger et helhetlig kvalifiseringsprogram. Vi ønsker å gi den enkelte større trygghet og forutsigbarhet, men først og fremst å bidra til at de øker sine kvalifikasjoner.

– Kvalifiseringsprogrammet og kvalifiseringsstønaden skal bidra til å inkludere flest mulig i arbeids- og samfunnsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
– Vi foreslår nå et regelverk for ordningen som innebærer at deltakerne får en forutsigbar inntekt i en gitt periode, mot at de følger et helhetlig kvalifiseringsprogram. Vi ønsker å gi den enkelte større trygghet og forutsigbarhet, men først og fremst å bidra til at de øker sine kvalifikasjoner.

Regjeringen sender i dag lovforslag om kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad ut på høring. Programmet ble varslet i Stortingsmelding nr. 9 (2006-2007) Arbeid, velferd og inkludering, og er rettet mot personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntekstevne, og med ingen eller svært begrensede ytelser til livsopphold i folketrygden. Dette gjelder særlig personer som i dagens system vil kunne bli avhengige av sosialhjelp over lengre tid. Det foreslås at det etableres en rett til kvalifiseringsprogram for de som oppfyller kriteriene, slik de er utformet i lovutkastet. Samtidig foreslås at kommuner med NAV-kontor får en plikt til å tilby programmet.

Kvalifiseringsprogram er ment for personer som vurderes å ha en mulighet for å komme i arbeid, forutsatt tett og forpliktende bistand og oppfølging fra det lokale NAV-kontoret. Alle vil neppe nå målet om å komme i arbeid, men deltakelse i programmet vil likevel kunne bidra til bedret livskvalitet og bedre funksjonsevne.

Programmet skal bestå av arbeidsrettede tiltak og kan kombineres med medisinsk behandling, opptrening og egenaktivitet som støtter opp om personens overgang til arbeid. Programmet foreslås som et helårig program på full tid. Det er NAV-kontorets samlede virkemidler som skal tas i bruk, men det vil være kommunen i NAV-samarbeidet som fatter vedtak om program etter søknad.

Deltakelse i kvalifiseringsprogrammet skal gi rett til kvalifiseringsstønad. Det foreslås at kvalifiseringsstønaden i likhet med introduksjonsstønaden gjøres standardisert for alle som er stønadsberettiget, og at nivået settes likt med introduksjonsstønaden, dvs. 2G i folketrygden, og med 2/3 av 2G til personer under 25 år. Ytelsen til unge under 25 år blir dermed om lag på nivå med summen av lån og stipend fra Statens Lånekasse.

Regelverket for ordningen foreslås foreløpig lagt inn som et nytt kapittel i sosial­tjenestel­oven og programmet vil bli tilbudt i takt med etableringen av lokale NAV-kontor. Det er satt av 53 millioner kroner i statsbudsjettet for 2007 til innfasingen av programmet i kommuner som får NAV-kontor.

Det legges opp til at kommunene får finansieringsansvaret for kvalifiseringsstønaden og kommunale tjenestetilbud knyttet til ordningen. Utgifter til statlige tiltaksplasser og tjenestetilbud finansieres av staten som i dag. Det legges opp til at kommunene skal kompenseres for eventuelt økte utgifter knyttet til reformen gjennom ramme­bevilgninger. Kommunene ved KS trekkes med i det løpende konsekvensutrednings­arbeidet.

Høringsbrev og høringsnotat