Historisk arkiv

Flere flyktninger til kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen vil gi mer penger til kommuner som bosetter flyktninger, og foreslår i Revidert nasjonalbudsjett å styrke bosettingsarbeidet med om lag 90 millioner kroner i 2009. Bosetting av enslige mindreårige står i fokus.

Det er store utfordringer knyttet til bosetting av flyktninger. I 2009 er det behov for å bosette om lag 8 000 flyktninger i kommunene, nesten dobbelt så mange som i 2008.

– Det er viktig å sikre rask og god bosetting i landets kommuner. Det bidrar til å redusere oppholdstiden i statlige mottak og flyktningene kommer raskere i jobb og kan klare seg på egen hånd. Samtidig reduseres kostnadene for statlig mottak, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Utfordringene er særlig store når det gjelder bosetting av enslige mindreårige flyktninger. I 2009 vil det være behov for å bosette om lag 800  enslige mindreårige flyktninger fra mottak og omsorgssentre. Dette er fire ganger flere enn antallet som ble bosatt i 2008.

– Regjeringen er opptatt av at kommunene settes i stand til å bosette flere enslige mindreårige barn og unge. Disse prioriteres i bosettingsarbeidet. Unge mennesker må raskt komme i gang med utdanning eller arbeid, sier Andersen.

– Rask og god bosetting er svært viktig for det enkelte barn. Barn trenger stabilitet, de må få muligheten til å knytte vennskap og slippe usikkerhet rundt sin egen framtid. Når vi nå gir en midlertidig økning i støtten til kommunene ved bosetting av enslige mindreårige er dette et viktig bidrag for å hjelpe denne gruppen utsatte barn og unge, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Regjeringen tar flere grep for å bidra til at flere personer blir bosatt i en kommune i 2009, og foreslår blant annet å  

  • øke integreringstilskuddet til kommunene (29,4 millioner kroner).
  • styrke bosettingsarbeidet i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (5 millioner kroner).  
  • styrke frivillige organisasjoner som lokale aktører i bosettingsarbeidet (5 millioner kroner).
  • innføre ekstra engangstilskudd ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger (50 millioner kroner).

Integreringstilskuddet
Regjeringen foreslår å styrke integreringstilskuddet til kommunene med 29,4 millioner kroner i 2009. Satsen for en voksen person vil bli 556 500 kroner over fem år. Hoveddelen av økningen er lagt på det første året for å stimulere til økt bosetting i 2009. Styrkingen av integreringstilskuddet gir en bedre dekning av kommunenes utgifter til bosetting og integrering.

IMDis bosettingsarbeid
For å styrke Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi`s) bosettingsarbeid foreslår regjeringen å øke direktoratets bevilgning med 5 millioner kroner i 2009. Styrkingen skal være særlig rettet mot å øke bosettingen av enslige mindreårige flyktninger.

Frivillige organisasjoner
Frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle i lokalsamfunnet. Regjeringen forslår derfor å bevilge 5 millioner kroner i 2009 til å styrke frivillige organisasjoner som aktører i bosettingsarbeidet og i arbeidet for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen.

Ekstra engangstilskudd ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger
Regjeringen foreslår å bevilge 50 millioner kroner til et ekstra engangstilskudd til kommuner som bosetter enslige mindreårige flyktninger i 2009. Engangstilskuddet vil være på 100 000 kroner per enslig mindreårig, og utbetales i sin helhet til kommunene ved bosetting i 2009. Engangstilskuddet kommer i tillegg til det særskilte tilskuddet ved bosetting av enslige mindreårige på 115 850 kroner per person per år. Engangstilskuddet skal stimulere til økt bosetting av enslige mindreårige flyktninger. 
 

Revidert nasjonalbudsjett for Arbeids- og inkluderingsdepartementet