Historisk arkiv

Samefolkets dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

-6. februar – samefolkets dag – er en viktig dag for det samiske folk, men den er også en viktig dag for landet. Dagen synliggjør den spesielle stilling samene har i landet vårt, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (06.02.06).

Samefolkets dag 6.februar 2006

(Tale av arbeids og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen 6.februar 2006)

Kjære samer og nordmenn

I dag er det ekstra hyggelig å være sameminister. Det er en dag hvor det samiske virkelig synes i bybildet. Vi har sett det samiske flagget bli heist sammen med det norske her i borggården. Det er et flott syn og det viser at det samiske har en plass i denne byen. Både i regjeringskvartalet og utenfor Stortinget vil det samiske flagget vaie sammen med det norske i dag, og jeg regner med at flagget vil være synlig flere steder i byen. Jeg er glad også for å se at samene preger bybildet i dag!

6. februar – samefolkets dag – er en viktig dag for det samiske folk, men den er også en viktig dag for landet. Dagen synliggjør den spesielle stilling samene har i landet vårt. Selv om den samiske kulturen gjennom ulike tiltak har blitt mer synlig de siste årene, er den fortsatt fremmed for mange. Det samiske skal være en del av det offentlige rom hver dag, likevel er en dag som denne hvor de samiske symbolene er spesielt synlige – flagget og draktene – med på å gi den samiske kulturen økt oppmerksomhet.

Oslo er en by med et aktivt og levende samisk miljø. Jeg vil spesielt trekke fram den posisjonen Samisk hus i Akersgata har for samene i byen. At huset har aktiviteter som er tilpasset ulike interesser, og både voksne og barn, synes jeg er spesielt positivt. Det gjør det til et hus for alle samer. Jeg har også merket meg Samisk vinterfestival som har vært arrangert den siste uka, med ulike aktiviteter over nesten hele byen.

I Oslo har samiske barn sin egen barnehage, og det finnes tilbud om undervisning i samisk for skolebarn. Dette er viktige tiltak for å bevare den samiske kulturen, også utenfor de samiske kjerneområdene.

Samefolkets dag markerer også det samiske fellesskapet på tvers av landegrensene. Når samer i både Norge, Sverige, Finland og Russland feirer denne dagen viser dette et samlet samisk folk bosatt i flere land. I november i fjor ble utkast til en nordisk samekonvensjon lagt fram, denne vil få stor betydning for det videre samiske samarbeidet over landegrensene.

Regjeringen vil føre en samepolitikk som sikrer at samisk språk, kultur og samfunnsliv skal ha en sikker framtid i Norge. Samarbeidet mellom regjeringen og Sametinget spiller en viktig rolle i dette arbeidet. Vi vil at Sametinget – som samenes folkevalgte organ og talerør – skal ha reell innflytelse på utformingen av politikk på alle områder som angår samer.

Samefolkets dag har vært markert siden 1993, og i 2004 ble den offisiell flaggdag i Norge. Det betyr at det skal flagges i dag fra alle offentlige bygg, utenfor mange av dem flagges det med både norsk og samisk flagg. At storsamfunnet er med å markere denne dagen er med på å øke bevisstheten i samfunnet om at samene er urfolk i Norge, og at den samiske kulturen er en sterk og livskraftig kultur. Både dagen og flagget er viktige symboler på mangfoldet i samfunnet, og på at den samiske og den norske kulturen er likeverdige.

Jeg ønsker å gi honnør til Oslo kommune som markerer Samefolkets dag på denne måten. Det er en flott gest til samene som bor i Oslo, og viser at den samiske kulturen er en del av denne byen. Det er også en gest til samer over hele landet at landets hovedstad er med og marker denne dagen.

Jeg ønsker alle samer en hyggelig feiring av dagen videre. Også i departementet kommer vi til å markere dagen senere i dag.

Gratulerer med dagen!