Historisk arkiv

Rapport om sårbarhet for og tilpasning til klimaendringer i sektorer i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har satt sammen en rapport som er en skriftlig oppfølging av et interdepartementalt seminar om tilpasning til klimaendringer som fant sted i august 2005. Rapporten gir et kortfattet overblikk over hvordan de forskjellige sektorer i det norske samfunn berøres av klimaendringer, hva man har og mangler kunnskap om og hva som allerede gjøres for å tilpasse seg det endrede klima.

På seminaret var det en lang rekke sektorer som la frem hvordan de så for seg at de blir berørt av endringene i klimaet. I etterkant av seminaret ble alle departementer bedt om å gjøre en vurdering av deres egen sektors sårbarhet i forhold til klimaendringer. De ble bedt om å svare skriftlig på følgende spørsmål:

  1. Hva vet vi om klimaendringenes betydning for departementets ansvarsområde?
    1. På lang sikt?
    2. I forhold til økt frekvens av ekstremvær?
  2. Hva trenger vi ytterligere kunnskap om for å kunne vurdere områdets sårbarhet i forhold til klimaendringer?
  3. Hvilke typer avbøtende tiltak er aktuelle for å minske sårbarheten på departementets ansvarsområde?

Rapporten er basert på seminaret og innspillene fra departementene og er delt i to deler.

Del I, som omfatter de første tre kapitlene, gir en sammenstilling og oppsummering av den informasjonen som er kommet frem på seminaret og gjennom departementenes innspill, samt noen foreløpige konklusjoner. 

Del II er en presentasjon av den dokumentasjonen som er hentet inn for å kunne skrive del I. Departementenes egne innspill er lagt inn i rapporten i sin helhet. De er gjengitt samlet i kapittel 4. Til slutt, i kapittel 5, er referatet fra seminaret.

Les hele rapporten:  Rapport om sårbarhet for og tilpassning til klimaendringer i sektorer i Norge (pdf – 275 kb)