Historisk arkiv

1. Formålet med Kommunal- og regionaldepartementets forskning- og utviklingsarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Departementets forskning og utviklingsarbeid (FoU) skal bidra til å innhente og utvikle kunnskap som grunnlag for politiske og faglige beslutninger. Vårt FoU-arbeid skal også bidra til en kunnskapsbasert samfunnsdebatt. Forskning er også viktig for å evaluere virkemidler, etablerte ordninger og tiltak innenfor departementets ansvarsområde. Målsetningen er at Kommunal- og regionaldepartementets politikkutvikling skal være kunnskapsbasert.

Kommunal- og regionaldepartementet ønsker å videreutvikle kunnskapsutvikling og utviklingsarbeid innenfor våre arbeidsområder, i et tett samarbeid med aktuelle aktører innen sektoren, Norges forskningsråd og aktuelle FoU-institusjoner.

Denne FoU-strategien skal fungere som rettesnor for departementets oppfølging og prioritering av forskning og utvikling iverksatt av departementet selv, i underliggende virksomheter og for departementets forskningsmidler kanalisert til Norges forskningsråd. I tillegg har den følgende formål:

  • Den skal definere og bidra til helhetlig oppfølging av departementets ansvar for forskning, både egne behov og sektorens behov
  • Den skal legges til grunn når departementet vurderer bruk av de ulike virkemidlene innenfor forskningsfeltet
  • Den skal styrke formidling og bruk av forskningsresultater
  • Den skal bidra til at det finnes kompetente forskningsmiljøer på våre områder.

Definisjon av forskning og utvikling
Forskning og utvikling (FoU) defineres som ”kreativ virksomhet som utføres systematisk for å oppnå økt kunnskap – herunder kunnskap om mennesket, kultur og samfunn – og omfatter også bruken av denne kunnskapen for å finne nye anvendelser.” Det vises her til at OECD gjennom Frascati-manualen har fastsatt internasjonale retningslinjer for avgrensning og klassifisering av forskning og utviklingsarbeid. 

Med forskning og utvikling i Kommunal- og regionaldepartementet mener vi i hovedsak:

  1. Grunnforskning og anvendt forskning, eksempelvis forskningsprogrammer lagt til Forskningsrådet,
  2. Utredninger og evalueringer, som settes ut på anbud på bakgrunn av konkrete problemstillinger departementet ønsker å få belyst.
  3. Utviklingsarbeid, systematisk arbeid som utvikler ny kunnskap eller anvender eksisterende kunnskap, bla. rettet mot innføring av nye metoder, produkter eller tjenester.