Historisk arkiv

Sammendrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet har ansvar for fagområder som omfatter lokalforvaltning og gjennomføring av valg, regional- og distriktspolitikk og bolig- og bygningspolitikk. KRD ønsker å styrke kunnskapsutvikling og utviklingsarbeid innenfor våre arbeidsområder, i et tett samarbeid med aktuelle aktører innen sektoren, Norges forskningsråd og aktuelle FoU-institusjoner.

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har ansvar for fagområder som omfatter lokalforvaltning og gjennomføring av valg, regional- og distriktspolitikk og bolig- og bygningspolitikk. KRD ønsker å styrke kunnskapsutvikling og utviklingsarbeid innenfor våre arbeidsområder, i et tett samarbeid med aktuelle aktører innen sektoren, Norges forskningsråd og aktuelle FoU-institusjoner.

KRD har utarbeidet en FoU-strategi som skal fungere som rettesnor for departementet, underliggende virksomheter, og for departementets forskningsmidler kanalisert til Norges forskningsråd.

Strategien omhandler formålet med KRDs FoU-arbeid og regjeringens overordnede føringer for departementenes FoU- virksomhet. Forskningspolitikken i Norge er organisert etter det såkalte sektorprinsippet som gir hvert departement et selvstendig ansvar for forskning innenfor sin sektor. Strategien definerer departementets sektoransvar. KRD har både et langsiktig ansvar for forskning for sektoren – det brede sektoransvaret – og et ansvar for å dekke departementets eget mer kortsiktige kunnskapsbehov for forskning og kunnskapsutvikling på våre politikkområder. Vi har et ansvar for å ha oversikt over sektorens kunnskapsbehov, for internasjonalt forskningssamarbeid og for finansiering av forskning. Vi har også et ansvar for formidling av forskningsresultater. Forskning som blir utført for Kommunal- og regionaldepartementet skal som hovedregel bli gjort allment tilgjengelig.

I strategien beskrives målsetninger for departementets FoU-innsats og virkemidler og tiltak for å styrke kunnskapsutviklingen. I vårt arbeid med forskning har departementet følgende mål:  

  • politikkutvikling skal være kunnskapsbasert, og vi skal sørge for et godt kunnskapsgrunnlag på departementets fagområder
  • sikre at det løpende finner sted god og kritisk forskning av relevans for utviklingen innenfor departementets arbeidsområde
  • prioritere finansiering av forskning som kan brukes i politikkutforming og forvaltning
  • arbeide for at det finnes fagmiljøer med god kompetanse på området
  • være en profesjonell bestiller i alle ledd av innkjøpsprosessen
  • sørge for at formidling er en integrert del av forskningsaktiviteten

Strategien omhandler roller og ansvarsdeling mellom KRD og underliggende virksomheter, og samhandlingen med Forskningsrådet. I strategien pekes det ut utfordringer og områder innenfor Kommunal- og regionaldepartementets ansvarsområder der det er behov for FoU-innsats. Kortsiktige forskningsbehov vil i hovedsak ivaretas i avdelingsvise planer. Det er de langsiktige kunnskapsbehovene, og hvordan departementet vil ivareta sitt sektoransvar for forskning og utvikling som først og fremst er temaet for denne strategien.