Historisk arkiv

Høring – styrkede sanksjoner i merkeloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Forslag til endringer i merkeloven på høring.

Merkeloven regulerer blant annet energimerking av husholdningsapparater mht. energiforbruk. Det har vist seg at det er mye feilmerking eller mangelfull merking på dette området. I dag har de forskjellige tilsynsmyndighetene etter merkeloven ikke egne sanksjonsmidler, men er henvist til å anmelde saker til politiet.

- Vi må kunne stole på at hvitevarene våre er korrekt energimerket. Jeg vil gi myndighetene bedre muligheter til å stoppe brudd på merkebestemmelsene, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Forslagene som sendes på høring skal gjøre håndhevingen mer effektiv på følgende områder:

  • Mulighet for å ilegge administrative gebyr. Det betyr at tilsynsmyndighetene kan gripe inn selv i stedet for å anmelde saker til politiet.
  • Loven endres slik at det ved forskrift kan bestemmes at forhandlere mv. skal gi vareprøver til tilsynsmyndigheten vederlagsfritt.
  • Det innføres en forskriftshjemmel som kan brukes til å bestemme at forhandlere mv. skal dekke myndighetenes utgifter til testing av produkter dersom det viser seg at de er feilmerket.
  • Bestemmelsene vil gjelde generelt for områder som omfattes av merkeloven.
    Det vil være opp til de enkelte departementene som har forskrifter som er hjemlet i loven om man vil bruke de mulighetene forskriftshjemlene gir.
  • Det utpekes tilsynsorganer for to av forskriftene etter merkeloven som det i dag ikke føres offentlig tilsyn med (forskriftene om merking av fottøy og krystallglass).

Barne- og likestillingsdepartementet har ansvar for loven, men det er gitt en rekke forskrifter på andre departementers område med hjemmel i loven.


Høringsfristen er 4. februar 2009.

Høringssaken kan leses her