Historisk arkiv

Bedre rutiner for å hindre overgrep i barneverninstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har fått i oppdrag å utarbeide ytterligere rutiner for å forebygge slike overgrep i barneverninstitusjoner.

Pressemelding

Nr.: 06027
Dato: 06.06.06

Bedre rutiner for å hindre overgrep i barneverninstitusjoner

Arbeidet for å hindre overgrep mot barn i barneverninstitusjoner blir forsert. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har fått i oppdrag å utarbeide ytterligere rutiner for å forebygge slike overgrep i barneverninstitusjoner. Vi vil også styrke opplæringen og oppfølgingen av fylkesmennenes tilsyn med institusjonene, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Forskningsinstitusjonene Fafo og NOVA la i dag fram to undersøkelser i barnevern- institusjoner, utført på oppdrag av Barne- og likestillingsdepartementet. Den ene ser på arbeidstidsordningene og hvilke konsekvenser disse har for behandling og dagligliv på barneverninstitusjonene. I tillegg er det gjennomført en brukerundersøkelse blant beboerne på langtidsinstitusjoner. – Det har vært viktig å få fram ungdommenes egne oppfatninger av hvordan de har det på institusjonene, sier Karita Bekkemellem.

På mange områder viser undersøkelsene et positivt bilde av barneverninstitusjonene. Av de 436 ungdommene som har svart i undersøkelsen oppgir likevel 12 at de har opplevd noe de oppfatter som seksuelle overgrep, og 33 oppgir at de er blitt slått eller sparket av de voksne. I tillegg oppgir 41 ungdommer at de er blitt utsatt for mobbing. Ungdommene, ansatte og institusjoner er gitt full anonymitet i undersøkelsen.

- Dette tar vi med det største alvor. Vi ble informert om funnene underveis og ba straks Bufdir forsere arbeidet med å gjennomgå hvordan institusjonene arbeider for å hindre at slike overgrep skjer, og hvilke systemer de praktiserer for dette. Det er uakseptabelt hvis slike overgrep skjer i dagens institusjoner, understreker Karita Bekkemellem.

I tillegg setter departementet sterkere søkelys på tilsynet med institusjonene. BLD arbeider med et nytt opplæringsprogram for fylkesmennene om samtaler med barn på barneverninstitusjoner, selv om flere fylkesmenn har god kompetanse på dette.

- Fylkesmennene har også fått beskjed om å rette spesiell oppmerksomhet mot beboernes rettigheter i sin tilsynsvirksomhet i år, sier Karita Bekkemellem.

En ny brosjyre fra Bufdir om beboernes rettigheter er nylig sendt ut til alle barneverninstitusjoner i landet. Brosjyren er ledd i et nytt landsomfattende opplæringsprogram for ansatte ved barneverninstitusjonene om ungdommenes rettigheter og integritet under opphold på institusjonene.