Historisk arkiv

Beskyttelse av barn mot overgrep under samvær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barnevernets ansvar omfatter også barn som kan være utsatt for overgrep under samvær med den ene av foreldrene: Ny veileder for barnevernet.

Pressemelding

Nr.: 06042
Dato: 03.06.06

Beskyttelse av barn mot overgrep under samvær

Barnevernets ansvar omfatter også barn som kan være utsatt for overgrep under samvær med den ene av foreldrene. Det slås fast i en ny veileder for barnevernet, som også beskriver hvordan barnevernet kan arbeide for å beskytte barn mot overgrep under samvær.

- Barn har krav på beskyttelse hvis de kan bli utsatt for overgrep under samvær med den av foreldrene barnet ikke bor fast hos. Dette kan ikke overlates bare til foreldrene. Barnevernet kan avklare omsorgssituasjonen og anbefale eller iverksette eventuelle tiltak, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Barn av foreldre i konflikt og samlivsbrudd har samme krav som alle andre barn på nødvendig hjelp av barneverntjenesten, dersom de lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling. Barnevernets ansvar for barn som opplever samlivsbrudd kan derfor ikke begrenses til å undersøke hjemmet der barnet bor fast og den av foreldrene som har daglig omsorg. Barnevernet har en viktig oppgave i å forhindre at barn utsettes for vold eller seksuelle overgrep også av samværsforeldre, eller å avdekke at mistanker om dette er ubegrunnet, fremgår det av veilederen.

Barneverntjenestens taushetsplikt hindrer ikke at barnevernet kan gi opplysninger til politiet om at et barn er utsatt for overgrep, dersom dette er nødvendig for å fremme barnevernets eget mål om å beskytte barnet. Dessuten har barnevernet plikt til å politianmelde dersom dette kan avverge alvorlige overgrep mot et barn.

Meldinger til barnevernet om at et barn kan være utsatt for overgrep under samvær kommer ofte fra bostedsforelderen, men også fra andre utenforstående. Meldinger kan også komme fra private eller offentlige instanser som har lovpålagt plikt til å gi opplysninger til barnevernet når det er grunn til å tro at et barn er utsatt for overgrep.

Slike bekymringsmeldinger må barnevernet følge opp med undersøkelser av barnets totale omsorgssituasjon - ikke bare barnets faste bosted, understrekes det i veilederen. Hvis situasjonen tilsier det kan barnevernet anbefale at barnet skjermes mot samvær med den aktuelle forelderen, eventuelt at samvær bare gjennomføres under tilsyn.

Dersom barnevernet finner grunn til å sette inn tiltak i samværshjemmet, forutsetter dette samtykke fra begge foreldrene. Vedtak om tiltak uten samtykke kan bare rettes mot bostedsforelderen og det faste bostedet. Barnevernet kan imidlertid råde bostedsforelderen til å innlede sak etter barneloven for å få stanset eller regulert samværsordningen med barnet, påpekes det.

Veilederen "Barnevernets rolle ved mistanke om overgrep under samvær" omtaler følgende tema:

  • Forholdet mellom barnevernloven og barneloven
  • Forholdet til politietterforskning og straffeforfølging
  • Barnevernet i meldingsfasen
  • Barnevernet i undersøkelsesfasen
  • Hjelpetiltak
  • Hastevedtak
  • Omsorgsovertakelse
  • Ansvarsforhold der flere kommuner er involvert
  • Barnevernets rolle når samværskonflikt behandles av domstolene

Veileder Q-1121 finnes på www.bld.dep.no