Historisk arkiv

Åpning av Skeive Dager og Skeiv Film

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Åpning av Skeive Dager og Skeiv Film

Statsråd Karita Bekkemellem,
Barne- og likestillingsdepartementet
Soria Moria på Thorshov, 16. juni 2006

Sjekkes mot framføring!

Glad for å være tilbake etter 4 år med en konservativ regjering som ikke har prioritert dette viktige området!

Vi trenger fremdeles å endre holdningene i samfunnet og derfor er Skeive Dager og Skeiv Film så viktig!

Disse kulturbegivenhetene er en politisk manifestasjon av homofile og lesbiskes rettigheter - ikke minst retten til ikke å bli diskriminert på noe område. Dette ufordrer samfunnet og holdningene våre – ingen i Oslo kan unngå å merke at de Skeive har inntatt byenJ

Men først og fremst er Skeive Dager og Skeiv film kulturmanifestasjoner og felleskapsmarkeringer som gir homofile og lesbiske anledning til å ferie seg selv, sin kultur og sitt mangfold. Det er paroler og meninger i Skeive Dager som man innbyrdes er uenige. Det viser et miljø som består av enkeltindivider som har ulike oppfatning av mange ting. Men en ting har dere felles: Kravet om og den udiskutable retten til å elske hvem dere vil.

Mange mener at Skeive Dager bør være mer ”seriøs” og at man ikke skal vise frem f.eks menn i kjoler, fjær og stas. Det er jeg helt uenig i. Nettopp dere skal ha takhøyde for mangfold. Og hva ville Skrive Dager vært uten kombinasjonen av politisk tyngde og alvor og en fantastisk oppvisning i glamour, farger og lyd. Dessuten: Det var så vidt jeg vet transer som løp ut fra Stonewall i New York for å jage politiet som trakasserte dem. Det var starten på den internasjonale homodagen. Det var starten på en homofestival som setter sitt preg på Oslo by.

Selv om jeg syntes det er på tide at homofile ikke lenger ansees som en minoritet – ser jeg jo at vi fremdeles har behov for egne kulturarrangementer for homser og lesber. Det kan være både viktig og befriende å føle at det straighte er skeivt og det skeive straight.

Når jeg nå står her på åpningen av Skeiv film kan jeg ikke la være å tenke på at to av årets viktigste og største Hollywoodfilmer faktisk var skeive filmer. Spesielt tenker jeg på TrancAmerica.

For det er viktig å huske at det finnes minoriteter blant minoriteter.

Det finnes grupper som er så marginalisert at de ikke blir sett – det vil jeg gjøre noe med og jeg kan jo gi en liten budsjett lekkasje og si at trancene vil komme til å få støtte fra oss.

Jeg kan ikke la være å nevne noen ting vi har satt i gang i homopolitikken siden vi kom tilbake i regjeringskontorene:

  • Stebarnsadopsjon. Har nå ryddet opp i regelverket slik at homofile og lesbiske ikke skal bli diskriminert i forhold til hetrofile. Gitt anledning til å dele foreldrepermisjonen.
  • Lagt et løp for felles ekteskapslov. La det være klart: Det er fullt trykk fra regjeringen på denne saken og den treneres ikke!
  • Tar nå frem homomeldinga og går igjennom denne. Hvor er vi i dag?
  • Hvordan er det med de homofiles levekår? Bestilling hos SSB.
  • Dette er bare noen av mange tiltak vi har satt i gang.

Som jeg sa er det godt å være tilbake å få jobbe med et så viktig felt. Det handler ikke bare om rettferdighet, men i aller høyeste grad også om et mangfoldig og positivt samfunn!

For homser og lesber utfordrer våre tradisjonelle oppfatninger av kjønnsroller. Fortsett med det.

Homser og lesber tør å feire seg selv, sin seksualitet og sin kjærlighets evne. Fortsett med det

Homser og lesber tør stille krav til oss politikere. Fortsett med det

Homser og lesber tør å sette Oslo på hodet noen fine sommerdager og kvelder i juni. Fortsett for all del med det.

Gratulerer med dagene. Og med dette erklærer jeg Skeive Dager og Skeiv Film for åpne.