Historisk arkiv

Multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø - offisielle åpning av Sandefjord ungsomssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av statssekretær Krishna Chudasama

Statssekretær Krishna Chudasama, Barne- og likestillingsdepartementet

Multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø – offisielle åpning av SANDEFJORD ungdomssenter

Sandefjord, 30. mai 2006 kl. 12.20

Sjekkes mot framføring

Tusen takk for at dere inviterte statsråden til åpningen av Sandefjord ungdomssenter, den fjerde MultifunC-institusjonen i Norge!

Det er en glede og en ære for meg som statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet å få åpne Sandefjord ungdomssenter. Jeg skal hilse så mye fra statsråd Karita Bekkemellem og beklage at hun ikke hadde anledning til å stille her i dag. Vi som er statssekretærer reiser jo ofte rundt og representerer statsråden når hun ikke kan. Sånn sett reiser vi rundt og skuffer folk som egentlig hadde ønsket å treffe statsråden.

Selv er jeg slett ikke skuffet. Jeg er veldig glad for å kunne være her og åpne denne spesielle konferansen.

Hvordan vi behandler barna våre, og hvilke tilbud og muligheter vi gir dem, sier mye om kvaliteten på vårt samfunn. Unge med atferdsvansker trenger hjelp og behandling som kan bidra til positiv utvikling. Deres plass er ikke utenfor samfunnet, men i samfunnet! Derfor er jeg veldig glad for at ungdomssenteret har fått en fin mottagelse i Sandefjord kommune og lokalsamfunnet her for øvrig. Det ønsker jeg å takke dere alle sammen for.

I 1997 ble det arrangert en internasjonal konferanse i Oslo om behandling av barn og unge med alvorlige atferdsproblemer. En av hovedkonklusjonene fra denne konferansen var at institusjoner alene ikke er egnet til behandling av barn og unge som har, eller er i ferd med å utvikle, alvorlige atferdsproblemer. Konklusjonen la grunnlaget for en storstilt satsing på familie- og nærmiljøbaserte metoder her i landet, som blant annet Multisystemisk terapi (MST), Parent Management Training (PMT) og Webster – Stratton, som flere av dere kanskje kjenner til, eller har hørt om. Et fellestrekk ved disse metodene er at de griper fatt i ressurser og det positive gjennom trening i ferdigheter hos barna, ungdommene og familiene.

Selv om hjemmebaserte tiltak generelt gir best effekt, vet vi at det alltid vil finnes barn og unge som er avhengig av en alternativ omsorgsbase for kortere eller lengre tid. Derfor ble det i etterkant av konferansen i 97 satt i gang et arbeid for å kartlegge grundigere hva forskningen sier om behandling av atferdsvanskelige barn og unge i institusjon. Resultatet ble i første omgang Tore Andreassens bok ”Behandling av ungdom i institusjoner – hva sier forskningen? ”.

På grunnlag av denne kunnskapsstatusen tok Barne- og familiedepartementet - som departementet het den gang - initiativ til å utvikle en helt ny modell for behandling av ungdom med alvorlige atferdsvansker i samarbeid med svenske myndigheter. Etter at staten 1. januar 2004 overtok det ansvaret fylkeskommunene tidligere hadde for institusjonene i barnevernet, har Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) spilt en viktig rolle mht til å forberede oppstart og implementering regionalt. Den nye behandlingsmodellen – MultifunC – vil de neste årene bli prøvd ut i alle de fem statlige regionene, samt en institusjon etter samme modell i Oslo. Region vest var først ute, tett etterfulgt av region øst. Region Midt-Norge startet i begynnelsen av året med region sør hakk i hel, mens Region nord trolig vil være i gang i løpet av høsten.

MultifunC er forkortelse for ”Multifunksjonell behandling i institusjon og nærmiljø”. Modellen inneholder en utredningsdel, en behandlingsdel i institusjon og en oppfølgingsperiode etter utflytting. Institusjonsoppholdet skal i utgangspunktet ha en varighet på ca. 6 måneder, med en oppfølging på 3-4 måneder. Ved full drift vil det være plass til 16 ungdommer, hvorav 8 befinner seg på institusjonen og 8 i oppfølgingstiltak.

Den nye modellen kombinerer det beste av institusjonsbehandling og familie- og nærmiljøbaserte tiltak. Det er særskilte utfordringer ved bruk av institusjon for unge med alvorlige atferdsvansker, og tiden på institusjon skal være kort. Opphold på institusjon er aldri noe mål i seg selv. Målet er å gi ungdommene hjelp til – og trening i – å leve sammen med sine nærmeste og lokalsamfunnet rundt. Det er også viktig at ungdommene får et bedre forhold til skolen. Trening i å fungere bedre i naturlige omgivelser er altså et sentralt element i MultifunC.

Norge har kommet ganske langt når det gjelder å ta i bruk kunnskapsbaserte metoder i barnevernet. Det startet, som tidligere nevnt, med hjemmebaserte, foreldrestøttende metoder som; Parent Management Training (PMT) for familier med yngre atferdsvanskelige barn og Multisystemisk terapi (MST) for familier med atferdsvanskelig ungdom. Det er for lengst etablert MST-team og PMT-terapeuter i alle regioner. Og nå har vi snart MultifunC og de nye institusjonene i alle regioner. Etter mitt syn er økt bruk av kunnskapsbaserte metoder en riktig vei å gå. Vi må i størst mulig grad vite hva vi gjør og hva som virker for å kunne gi effektiv hjelp til en gruppe barn og ungdom som det ofte er vanskelig å hjelpe. Jeg synes Tore Andreassen sier dette på en glimrende måte: ”Spørsmålet er ikke om behandling virker, men hvilken behandling som virker.

Jeg er opptatt av at barn, ungdom og familier som sliter får gode tilbud av høy kvalitet, og at de ikke eksperimenteres med. Derfor vil behandlingen i MultifunC bli kvalitetssikret gjennom oppfølging fra et eget sentralt oppfølgingsteam. Dette teamet ser jeg på som like viktig som det øvrige arbeidet med behandlingsmodellen. Kvalitetssikringsteamet har ansvar for å kontrollere at modellen settes ut i livet slik den er tenkt, og at ungdommene og familiene mottar den behandlingen som er ment. Kvalitetssikringen er også svært viktig med tanke på evalueringen. Når man skal sammenligne en ny metode med eksisterende tiltak, må man være helt sikker på at det virkelig er den nye metoden som praktiseres på MultifunC-institusjonene.

All informasjon jeg har fått tyder på at den nye behandlingsmodellen er godt forberedt: Det norsk-svenske samarbeidet om utvikling av modellen har vært en suksess. Bufetat har gjort en flott jobb med å forberede oppstart i regionene, og opplæring og forberedelse rundt om på institusjonene er godt i gang. Også eier av dette flotte bygget, Thor Dahl Eiendom AS, fortjener et stor takk. Men behandling av ungdom med alvorlige atferdsproblemer er og blir utfordrende, og det må vi være forberedt på. Like fullt er jeg overbevist om at med den nye behandlingsmodellen satt ut i livet over hele landet vil tilbudet til ungdom med atferdsproblemer få et betydelig løft. Forutsetningen er at alle involverte fortsetter det gode samarbeidet.

Så vidt jeg vet, er MultifunC et helt nytt og unikt behandlingsprogram. Vi kjenner i hvert fall ikke til noe tilsvarende i andre land. Der i mot er som kjent både PMT og MST hentet fra USA. Når MultifunC er implementert og evaluert – forhåpentligvis med godt resultat – er det kanskje vi som har utviklet en metode som det er interesse for ute i verden? Det aller viktigste med MultifunC er imidlertid hensynet til unge med atferdsproblemer – og at de får et godt tilbud og tilstrekkelig hjelp, og det kan bli spennende om vi klarer å få tilbakemelding fra ungdommene selv og deres familier på behandlingsmodellen.

Dermed gjenstår det bare for meg å overlate bygningene til Bufetat og ungdommene. Lykke til med ny institusjon og ny behandlingsmodell! Jeg ser virkelig frem til å følge med på arbeidet videre!