Historisk arkiv

Statueavduking som start på kampanjen "Balanseakten"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av statssekretær Kjell Erik Øie

Statssekretær Kjell Erik Øie, Barne- og likestillingsdepartementet

Statueavduking som start på kampanjen ”Balanseakten”

Sted: Jernbanetorget, Oslo den 6. mars 2006 kl. 11.00

UNDERVISNING FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING

Takk for invitasjonen. Dette er et flott initiativ, som retter oppmerksom mot balansen mellom natur og kultur. Kampanjen ”Balanseakten” er ledd i FNs tiår for undervisning om bærekraftig utvikling 2005 – 2014.

Målet om en bærekraftig utvikling er tydelig nedfelt og forankret i Soria Moria- erklæringen. Samtidig er dette en overordnet utfordring som krever bevissthet og engasjement ikke bare fra politiske myndigheter, men fra oss alle som lever i den rike del av verden. Og denne typen engasjement må utvikles fra barna er små. Derfor spiller utdanningen og utdanningsinstitusjonene en avgjørende rolle. Vi må lære både å handle miljøvennlig, og å vise solidaritet med våre medmennesker - globalt og lokalt, i nåtid og framtid.

Kampanjen ”Balanseakten” er et nordisk samarbeidsprosjekt som inviterer alle utdanningsinstitusjoner i Norden til å delta i et nordisk samarbeid om utdanning for en bærekraftig utvikling. Vi har i Norden de beste forutsetninger for å spille en sentral rolle i realiseringen av en slik utdanning. Derfor bør vi også gå i spissen, og vise hvordan det kan gjøres.

Kampanjen har tre mål, som forplikter de deltakende utdanningsinstitusjonene:

1. Undervisningen skal omfatte bærekraftighet i teori og praksis.

2. Institusjonenes virksomhet skal være bærekraftige.

3. Institusjonene skal skape folkeopplysning og allmenn og politisk debatt om bærekraftig utvikling.

For Barne- og likestillingsdepartementet er det naturlig å sette fokus på husholdningene og forbruket; hvordan kan hver og en av oss bidra til et bærekraftig forbruk?

Og her er jeg glad for å kunne si at vi allerede har gjort noe, som skolene kan ha nytte av:

I samarbeid med FNs miljøprogram (UNEP), og på nasjonalt plan med Forbrukerrådet, Idebanken og nettstedet miljølare.no, ble det i fjor laget en norsk utgave av et undervisningshefte for ungdom om bærekraftig livsstil; YouthXchange - en verktøykasse for et ansvarlig og bærekraftig forbruk.

Heftet ble lansert ved starten av det nevnte FN-tiåret, og det er sendt ut til skolene i et opplag hittil på 30.000. Her behandles ulike temaer; reising, transport og energibruk -- avfall, kjemikalier og luftforurensning -- klimaspørsmål -- biologisk mangfold og truede arter -- arbeidsforhold, likestilling og menneskerettigheter -- og reklamepåvirkning og forbrukerbevissthet.

Temaet bærekraftig forbruk – og spesielt det nevnte heftet - inngår i forbrukermyndighetenes bredere arbeid med å styrke undervisningen i forbrukeremner både i grunnskolen og videregående skole. I tillegg til å utvikle læreplaner og materiell, arbeides det her inn mot lærerutdanningen og mot videreutdanningen av lærere.

På dette området har vi positivt utbytte av samarbeid med et EU-prosjekt, som ledes fra Høyskolen i Hedmark – som jeg dermed også vil benytte anledningen til å skryte litt av i denne sammenheng: Prosjektet Consumer Citizenship omfatter et nettverk av 125 høyere utdanningsinstitusjoner i 29 land, og handler om å fremme undervisning som gir individet mulighet til å handle – blant annet som forbruker – basert på etiske, sosiale og økologiske kriterier. Eller slik det er formulert i formålsbeskrivelsen: ”The consumer citizen actively contributes to the maintenance of just and sustainable development by caring and acting responsibly on family, national and global levels.”

Prosjektet arbeider konkret for å fremme disse hensyn innenfor lærerutdanningen, og med å påvirke læreplaner og utvikle gode undervisningseksempler. Slik sett faller det fint inn i den sammenhengen som skal markeres her i dag, med ’balanseakten’.

Jeg håper kampanjen her kan inspirere både oss og andre til å gjøre en enda bedre innsats.

-- Lykke til!