Historisk arkiv

Størst av alt er kjærligheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Kronikk i Aftenposten 15.mai 2006

Størst av alt er kjærligheten

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

I dag den 15. mai kan vi feire FNs familiedag. Gjennom alle tider og i alle samfunn har familien vært viktig og er det fremdeles. Men familiemønsteret har endret seg, vi har fått et større mangfold av samlivsformer. Standardfamilien med mor, far og barn er ikke enerådene lenger. Vi har også eneforsørgere, enslige og familier med barn av lesbiske eller homofile. Vi har nye konstellasjoner med stefar, stemor, halvsøsken og et stort antall besteforeldre.

Alle former for samliv som er tuftet på kjærlighet skal få blomstre! Samfunnet kan bidra til gode vilkår når søt musikk har oppstått. For eksempel skal samboere, og par av samme kjønn ha trygge juridiske rammer rundt sitt samliv, spesielt når de får barn. Med partnerskapsloven som kom i 1993 fikk homofil kjærlighet legitimitet. Og fra 1993 til i fjor er det inngått over 1 800 registrerte partnerskap i Norge. Moderne samfunn har et ansvar for å skape aksept, gi juridisk trygghet og like rettigheter for kjærlighet mellom par av samme kjønn. I Spania har de nå fått en felles ekteskapslov både for homofile og heterofile. Jeg går også inn forendringer i ekteskapsloven som åpner for ekteskap mellom to av samme kjønn. Jeg mener at loven skal være lik for alle. Dette er et mål regjeringen formulerte i sin tiltredelseserklæring som en del av en visjon om å sikre homofiles og lesbiskes rettigheter, støtte homofile i å leve åpent og aktivt motarbeide diskriminering.

Vi har utfordringer i fremtiden både fordi vi må legge til rette for at det blir født flere barn, men også for at flere kommer i arbeid og blir i arbeid lenger. Her spiller også likestillingspolitikken en vesentlig rolle. Alle kjønnsroller endrer seg, og mannsrollen er i rivende utvikling. Flere ønsker å ta del i papparollen og forhåpentligvis vil flere menn etter hvert ta del i hjemmearbeidet i større grad. Videre har vi en meget viktig utfordring foran oss fordi vi trenger flere menn i omsorgsyrkene. Barn skal vokse opp også med mannlige rollemodeller i barnehage og skole. Det fortjener barna våre og det fortjener mannen!

Familien er den enheten i velferdsstaten som i de siste årene er blitt omfattet av flest reformer. Reformene har sannsynligvis bidratt betydelig til flere viktige kjennetegn. Vi kan kombinere yrkesaktivitet og barneomsorg med lang lønnet foreldrepermisjon, rett til ulønnet foreldrepermisjon og egen fedrekvote på 6 uker. Regjeringen har sagt at vi vil utvide denne til 10 uker på sikt. Denne reformen har en klar likestillingsprofil. Det er en rettighet som fokuserer på mannlige arbeidstakeres forpliktelser som fedre . Jeg mener at det er viktig å investere i mannen, fordi også mannsrollen er i ferd med å forandre seg. Mange menn ser at omsorg kan være en nødvendig del av mannsrollen, og vi som samfunn har så visst bruk for menn i alle omsorgsyrker.

Likestilling gir landet rikdom og trygghet

Familie- og likestillingspolitikken dreier seg om fordeling av makt og innflytelse mellom kvinner og menn. Den viktigste ledetråden i utviklingen av familie- og likestillingspolitikken har vært at kvinner og menn skulle delta på like fot i samfunn og familie. Likestilt foreldreskap er nøkkelen til likestilling i arbeidslivet. Likestilling i arbeidslivet, der både kvinner og menn deltar i arbeidsstyrken og bidrar med sin kompetanse, sine erfaringer og ferdigheter, er igjen nøkkelen til økt produktivitet og økonomisk vekst. Altfor sjeldent har vi snakket om at likestilling faktisk lønner seg! Ikke bare på det menneskerettslige området spiller likestilling en betydelig rolle, men også i vårt lands økonomi. Likestilling er en viktig del av forklaringen på Nordens gode økonomiske resultater. Dette slås fast i rapporten "Norden som global vinnerregion" laget for Nordisk Ministerråd.

Den utvidede familien som omfatter besteforeldre, tanter og onkler og andre voksne er viktige for barns oppvekst. Andre voksne kan være med på å tilby barn trygghet og formidle erfaring, opplevelser og verdier. En ”utvidet” familie kan gi god støtte, avlastning og glede både for barn og voksne i en hektisk hverdag hvor begge foreldrene er yrkesaktive. Å gi alle barn i Norge en trygg, god og inspirerende oppvekst er alle voksnes ansvar i vår storfamilie.