Historisk arkiv

Trygghet på Internett er viktig for barna våre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Kronikk på trykk i Dagsavisen, tirsdag 14.03.06

Kronikk om barn, foreldre og Internett i Dagsavisen.

Kronikk om barn, foreldre og Internett

Trygghet på Internett er viktig for barna våre

Ny statikk viser at foreldres som selv føler seg sikre på egen bruk av internett bekymrer seg mindre om sine barns nettbruk enn foreldre som ikke kjenner nettet. Slik er det med mange ting. Ukjente farer er alltid de mest skremmende. Likevel må ikke foreldre sidestille sitt eget forhold til internett med det barn kan oppleve via PC-skjermen.

Vi vet mye om hvordan barn og ungdom bruker nettet til andre og mer risikable aktiviteter enn voksne. Det utveksles mye informasjon. Noen legger ut personopplysninger og bilder som kan være utfordrende. Enkelte er også inne på pratesider der man kan gjøre avtaler med fremmede om å møtes i virkeligheten. Dette er aktiviteter som kan være farlige, og hver gang jeg hører om slike saker bekymrer det meg som Barne- og likestillingsminister.

På ”Trygg bruk-dagen” den 7. februar i år viste en ny undersøkelse at stadig flere foreldre som er Internettbrukere regner seg som erfarne. Tall viser også at foreldre er mindre bekymret enn tidligere for at barna kan finne pornografi. Andelen som bekymrer seg for dette er halvert. Bare en liten del av foreldrene er bekymret for at barna skal møte potensielle overgripere over nettet. Foreldrene i undersøkelsen er mer liberale enn før i forhold til at barn og ungdom legger ut bilder og personopplysninger om seg selv. Mange foreldre sier også at de vil tillate at barna legger ut bilder av seg selv på Internett.

Å bruke Internet har blitt en forutsetning for de moderne livene våre barn vokser inn i. Jeg vil oppfordre alle foreldre til å ta mulighetene i bruk sammen med barna. Internett er et fantastisk sted for kommunikasjon, opplevelser, informasjonsinnhenting og ikke minst læring.

Men man må ikke undervurdere de farlige og ubehaglige situasjonene barn og unge kan oppleve ved uvettig bruk.
Moderne foreldre har fått en ny oppgave som veiledere og grensesettere på Internett, akkurat slik som man lærer sine barn å velge den tryggeste veien til skolen, må de nå lære dem å forholde seg til den nye virtuelle hverdagen.

God økonomi gjør at flere barn i større grad enn tidligere har penger til disposisjon og er mer aktivt med på å bestemme hva familien kjøper. Barn i Norge vokser opp i et overflodssamfunn. Markedsførere vet at barna er flinke til å mase, og at mange foreldre har råd til å kjøpe det som det mases om. Det kan derfor være vanskelig for foreldre å vite hvordan man skal sette grenser.

Undersøkelser viser også at mange foreldre er bekymret for kommersielt press og reklame på Internett. Ni av ti foreldre mener reklame på Internett rettet mot barn må reguleres. Det er et enormt reklametrykk på Internett og de fleste av oss har blitt irritert over pop-up, uønsket e-post reklame og mengden av reklame på nettsider.

Barne- og likestillingsdepartementet vil i samarbeid med Forbrukerombudet fokusere mer på barn og unges sikkerhet i IKT markedet. Ombudet skal kartlegge omfanget av tilbud om Internett- og mobilhandel til mindreårige, og utrede barn og unges avtalekompetanse i dette markedet. Ombudet har nettopp opprettet Forum Stopp nettsvindel, der teleselskaper, kortselskaper og banker og tilsynsorgan deltar.

Barne- og likestillingsdepartementet har i samarbeid med andre departementer fokusert på barn og unges bruk av ny teknologi. Hensikten er å lære barn og unge å bli trygge brukere. Samtidig rettes mye informasjon også mot foreldre.
Det utadrettede arbeidet forgår gjennom prosjektet Safety, Awarenes, Facts and Tools, SAFT, som også innbefatter Tiltaksplanen Barn, unge og Internett. SAFT er det viktigste knutepunktet for informasjonsarbeidet rettet mot barn, ungdom og foreldre på dette området.

Barne- og likestillingsdepartementet vil i årene fremover prioritere dette området og sørge for at oppdatert kunnskap informasjon er tilgjengelig for barn, unge og foreldrene deres.
At de fleste foreldre er på nett og allerede besitter mye kunnskap er et godt utgangspunkt.
Jeg oppfordrer derfor foreldre til å ta i bruk nettstedet www.saftonline.no for å lære mer om barn og unges bruk av Internett, mobiltjenester og spill.

Bruk også nettstedet www.foreldrepraten.no for å snakke om noen av de vanskelige sidene ved dette. Opplegget er tilrettelagt for bruk på foreldremøter.

Lykke til i møtet med fremtiden !

Karita Bekkemellem, Barne- og likestillingsminister