Historisk arkiv

Åpning av krisesenteret i Hønefoss. Norges flotteste!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

21 august åpnet statsråd Bekkemellem det nye krisesenteret i Hønefoss. Bekkemellem la i sin tale vekt på at vold mot kvinner og barn er et svært viktig anliggende for henne som barne- og likestillingsminister. Mishandling, vold og overgrep er et alvorlig uttrykk for undertrykkelse av kvinner i samfunnet.

Sjekkes mot fremførelse

Først vil jeg få si at jeg er glad for å være her å åpne dette flotte nye krisesenteret i Hønefoss. Gratulerer med nytt supert husvære!

Vold mot kvinner og barn er et svært viktig anliggende for meg som Barne- og likestillingsminister. Mishandling, vold og overgrep er et alvorlig uttrykk for undertrykkelse av kvinner i samfunnet. Det er et ekstremt uttrykk for menns undertrykking av kvinner og samtidig det mest hjelpeløse uttrykket for maskulinitet.

Vi vet at vold også rammer menn. Men denne volden er ganske annerledes en den volden som rammer kvinner. Mens menn i hovedsak utsettes for vold utenfor hjemmet fra gjerningsmenn utenfor familien, skjer de fleste overgrep mot kvinner i private hjem og voldsutøveren er kjent.  

Fra venstre: Statsråd Bekkemellem, ordfører i Ringerike Kolbjørn Kværum og daglig leder ved krisesenteret Bente Krogstad. Foto: Siri Wolland, BLD

Vold i nære relasjoner er fortsatt et tabubelagt tema. Vold og overgrep i hjemmet bryter med det bildet vi har av samliv og parforhold bygd på kjærlighet og omsorg. Desto større blir derfor overgrepet mot dem som opplever denne volden.
Men det at volden finner sted i private hjem gjør den ikke til et privat anliggende! Også denne volden utgjør kriminelle handlinger og skal håndteres som et hvert annet voldelig overgrep. Den er et politisk anliggende.

Som politikere har vi et stort ansvar for å legge til rette for at kvinner som utsettes for vold i nære relasjoner blir møtt med den respekt og omsorg som de har krav på og behov for.

Vi vil styrke og videreutvikle arbeidet mot vold i nære relasjoner og utarbeider nå en ny handlingsplan for fire nye år. I juni i år presenterte regjeringen en ny handlingsplan mot tvangsekteskap. Planen inneholder 40 tiltak som både skal forebygge tvangsekteskap og hjelpe de unge som står i fare for eller utsettes for tvangsgifte. 70 millioner kroner er bevilget til dette arbeidet i 2008. En ny handlingsplan, som skal gi en samlet presentasjon av hvordan regjeringen vil styrke innsatsen mot kjønnslemleste, er også under utarbeidelse. Både tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er ekstreme uttrykk for vold i nære relasjoner.

Årlig søker rundt 2500 kvinner i følge med rundt 1800 barn tilflukt på et av landets 51 krisesentre. Krisesentrene har siden de startet opp på 80-tallet gjort en uvurderlig innsats og en svært viktig jobb med å ta vare på kvinner og barn som har behov for hjelp og støtte i en svært kritisk livssituasjon.

Dessverre må vi nok innse at det vil være bruk for krisesentrene i lang tid fremover. Samtidig mener regjeringen at det må være et offentlig ansvar å sikre et godt lavterskel tilbud til ofre for vold i nære relasjoner.  Å sikre et godt tilbud er også formålet med å lovfeste krisesentertilbudet, som forespeilet i Soria Moria erklæringen.

I tillegg til å være et trygt oppholdssted i en akuttsituasjon, hjelper krisesentrene den enkelte kvinne med å finne fram i det offentlige hjelpeapparatet. Det ønsker vi at dere fortsetter med. Men det må være det offentlige som har det overordnede ansvaret for at koordinerte hjelpetjenester finnes.

Krisesenteret. Foto: Siri Wolland, BLD

Et mål med lovfestingen er å tydeliggjøre og sikre et offentlig ansvar for et helhetlig og sammenhengende hjelpetilbud. Ansvaret må omfatte et midlertidig botilbud av god kvalitet, og en samordnet, individuell oppfølging. Viktige stikkord vil blant annet være støtte og omsorg, god ivaretakelse av barn og tilgang på kompetent hjelp i forhold til vold, psykiatri og barnevern.  Kompetanse om særlig sårbare grupper som for eksempel innvandrerkvinner og kvinner med nedsatt funksjonsevne vil være viktig å ivareta innenfor kvalitetskrav til hjelpetjenestene. 

Det er viktig å ivareta solidariteten og engasjementet som finnes på krisesentrene og det rike erfaringsgrunnlaget dere har. Dagens krisesentre er gjennomgående velfungerende og gode tilbud til ofre for vold i nære relasjoner, og det må være en selvfølge å bygge videre på dette.