Historisk arkiv

Overrekkelse av Gullriset 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Ved denne prisen setter dere fokus på en av de viktigste utfordringene i dagens velferdssamfunn; nemlig å sørge for høy yrkesdeltakelse, et høyt antall barnefødsler og gode vilkår for omsorg.

Arrangør: Norske Kvinners Sanitetsforening


Sjekkes mot fremføring

Kjære alle sammen, kjære prisutdeler og prisvinner !

 

Jeg er glad for å ha fått den ære å dele ut Gullriset til ”Norges mest familievennlige arbeidsplass”! Ved denne prisen setter dere fokus på en av de viktigste utfordringene i dagens velferdssamfunn; nemlig å sørge for høy yrkesdeltakelse, et høyt antall barnefødsler og gode vilkår for omsorg. Muligheten til å kombinere arbeid og omsorg er en forutsetning for å få dette til. Arbeidsgivere har en avgjørende rolle for å legge til rette for foreldres balanse mellom jobb og familieliv.

Gullriset – hedersriset -  begynner å bli en fin tradisjon! Tidligere vinnere er ukebladet KK som har egen barnepleier, produksjonsbedriften Ullkorga, der de ansatte selv bestemmer arbeidstida og Finansforbundet som har åtte ukers ekstra betalt foreldrepermisjon og livsløpstilpassede personalgoder.

Årets jury har meget høy kompetanse og består av: Norske Kvinners Sanitetsforening, Underdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet Mona Larsen-Asp, daglig leder i mannssenteret Reform Per Kristian Dotterud og Årets forretningskvinne i 2006: Konsernsjef i Ulsteinkonsernet Gunvor Ulstein.

Juryen fikk inn 8 gode forslag. Vinneren er kåret ut fra disse kriteriene:


• Generell styring med hensyn til familievennlighet
• Spesifikke tiltak rettet mot familier med barn
• At planene blir iverksatt og tiltakene gjennomført
• De ansattes egen opplevelse av arbeidsplassens familievennlighet
• At bedriften er økonomisk bærekraftig
• Kjønnsbalanse i ledelse og styre
• Sykefravær

Jeg vil slutte meg til at dette er viktige kriterier !. I denne forbindelse vil jeg benytte anledningen til å understreke et perspektiv som blir stadig viktigere; nemlig at familievennlighet også skal gjelde fedre. Målsettingen om å legge til rette for økt yrkesaktivitet blant kvinner ligger bak utviklingen av de gode ordningene vi har i dag, og som gjør det mulig å kombinere arbeid og familieliv. Og her har vi kommet langt. Norske småbarnsmødre er blant de mest yrkesaktive i Europa samtidig som fødselsraten - i en europeisk målestokk - også er høy.  For å komme videre, må imidlertid fedrene mer på banen. Mennene må i større grad ta sin del av barneomsorgen. Arbeidslivet må tilpasse seg dette gjennom å akseptere og legge til rette for at også fedre tar langvarige foreldrepermisjoner, leverer og henter i barnehagen og er hjemme når barna er syke. Likestilt foreldreskap er nøkkelen til likestilling i arbeidslivet. Likestilling i arbeidslivet, der både menn og kvinner deltar i arbeidsstyrken og bidrar med sin kompetanse, sine erfaringer og ferdigheter, er igjen nøkkelen til økt produktivitet og økonomisk vekst.

Og nå kommer jeg tilbake til prisen. For en verdig vinner er kåret ! Vinneren er en bedrift med et spesielt fokus på et godt arbeidsmiljø og med en særlig offensiv personalpolitikk for fedre!. I juryens begrunnelse vises til at bedriften oppmuntrer nybakte fedre til å ta ut mer permisjon enn de obligatoriske ukene med fedrekvote.  Mannlige ledere oppfordres til å være rollemodeller og ta inntil seks måneders permisjon. Dette er fremtidsrettet praksis !

Juryen viser også til at arbeidsplassen er svært fleksibel, men samtidig bevisst på faren ved alltid å skulle være tilgjengelig. Ansatte kurses derfor i å sette grenser for å takle balansen mellom jobb og fritid. Alle ansatte får seks ukers ferie.  I tillegg: i ledergruppen på 11 er det 5 kvinner !

Det er en glede for meg – på vegne av Norske Kvinners Sanitetsforening- å overrekke årets Gullris til : MICROSOFT !

Gratulerer ! Og måtte dere tjene som eksempel for hele det norske arbeidslivet !

Takk for meg