Historisk arkiv

TV2s kvinnekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

– Holmen fjordhotell, Asker

Norge er i verdenstoppen når det gjelder likestilling. Norden som vinnerregion handler faktisk mye om kvinners innsats. Vi har tatt i bruk en større andel av de menneskelige ressursene vi har enn mange andre land.

 

Først må jeg få si tusen takk for invitasjonen – Lene Østby (leder for ”Kvinnekommisjonen” og Kåre Valebrokk - takk for sist)!


13. oktober holdt jeg et innlegg på redaktørenes høstmøte i Molde. Tema da var Hvordan dra bra damer? Jeg benyttet anledningen til å kaste en hanske og utfordre TV2 til å gå foran med et godt eksempel og være ambassadør for likestilling og mangfold i redaktørstolene.


Derfor er det flott at Kåre Valebrokk tok opp hansken! Om det var han, du eller andre som grep den i svevet er jeg litt usikker på, men i dag opplever vi den første kvinnekonferansen i TV2 noensinne! Gratulerer. Det hadde vært stort om du nå på tampen rekrutterer en kvinne i lederposisjon.


Du er blitt kalt kjønnsblind, Kåre. Hvis det er tilfelle er det mange her som sikkert vil bidra til at du blir seende etter denne dagen.


Hvordan står det egentlig til i TV2?
Dere er antakelig ganske representativt for mediebransjen og næringslivet for øvrig. Med 7 eiervalgte styremedlemmer hvorav 1 er kvinne. Med 6 menn og to kvinner i ledelsen. Og 9 redaktører hvorav 2 kvinner.


For å si de sånn: Hvis dette hadde vært ASA-styre ville dere blitt truet med tvangsoppløsning til neste år …


Norsk velferd ble skapt av likestillingspolitikere!
Norge er i verdenstoppen når det gjelder likestilling. Norden som vinnerregion handler faktisk mye om kvinners innsats. Vi har tatt i bruk en større andel av de menneskelige ressursene vi har enn mange andre land. Internasjonalt forbindes Norge oftere med likestilling og familiepolitikk enn med olje, gass og fisk. Vårt likestillingsarbeid er blitt en eksportartikkel.


Vi har skapt velferdsmodeller for familien som for eksempel fedrekvote, betalte sykedager med barn og barnehager. Dette er selve ryggraden i den Norske velferdsmodellen. Jeg har ingen tro på at vi hadde fått denne utviklingen uten et stort innslag av kvinnelige politikere.

Men fortsatt deler samfunnet seg i to. Vi snakker om kvinnelige redaktører og redaktører, fotball og kvinnefotball.


Hvorfor betyr kjønn så mye når det er kvinne-kjønnet det snakkes om, når det ikke nevnes ellers?


Makt og demokrati
Som kvinne og Arbeiderpartipolitiker er jeg opptatt av likebehandling og rettferdighet. Fremdeles er det slik i et av verdens mest likestilte land, at menn nesten er enerådende på toppene i samfunnet, både i det offentlige og i det private – og i media. Tar vi en titt på kjønnsfordelingen på toppene i samfunnet, er det et dystert syn som møter oss:


I staten er det bare 23 prosent kvinner i toppleder-stillingene. Privat sektor henger så vidt litt etter, der er 22 prosent av topplederne kvinner. Blant professorene er det bare 16 prosent kvinner, og - 83 av 100 ordførere er menn!


Derfor sier vi i Soria-Moria erklæringen: "Regjeringen vil forskjellsbehandle kjønn når det er nødvendig for å skape full likestilling".


Kjønnsrepresentasjon i ASA styrer
Loven trådte i kraft 1. januar 2006, med en overgangs-periode på 2 år. Vi er det første landet i verden som har gått til dette skrittet, og det har vakt betydelig internasjonal interesse. At vi ønsker tilnærmet lik kjønnsfordelig i styrene ved å innføre en lov, kaller noen for drastiske virkemidler. Men det er vår jobb som politikere å tørre å ta utfordringen og bruke makta vår når det er nødvendig.
På lørdag sa Gunn Wærsted til Aftenposten at hun tror styrene skyr kvinner. Hun ser at kvinner ikke blir ansatt i toppjobbbene, det skjer ikke noe -  og samtidig vet hun at det er mange dyktige kvinner i næringslivet. Hun undrer seg om hvorfor?
Dagen etter kommer Tom Colbjørnsen ilende til med sin forklaring: Kvinner blir ikke værende så lenge, fordi det er ikke bryet verdt å være leder når alt kommer til alt!
Tenkt det, Hedda! Har dere hørt det før? At kvinner ikke finner det bryet verdt?
Hvis jeg nå snur litt på problemstillingen og spør: Hvis dette er tilfelle, og hvis han nå har klart å finne undersøkelser som viser dette- hvor stort data grunnlag har han egentlig? Er det enormt mange kvinner i toppledelse som plutselig er der og som like plutselig er blitt borte?


Nei, Gunn Wærsted har faktisk rett i sin frykt. Ingenting kommer av seg sjøl. Derfor må vi sette makt bak kravet.


Til kamp mot mytene
Fordeling av makt har vært hindret av skjulte mekanismer og kulturer i nærings- og samfunnsliv som har stoppet kvinner som vil til topps – de stanger i glasstaket. Dyktige kvinner blir rett og slett ikke sett. Kompetente kvinner blir ofte ignorert.
Ny undersøkelse i dag


Jeg vet at dere snart skal få presentert en undersøkelse om lederrekruttering; og jeg håper denne er med på å slå i hjel  myten om at kvinner ikke vil og kan.
Noen har regnet ut at hvis vi ikke hadde laget en lov om kjønnsrepresentasjon i ASA-styrene, så måtte vi ha ventet til år 2050 før vi fikk omtrent like mange av hvert kjønn i styrerommene. I dag er det bare ca. 20 % av redaktør-foreningens medlemmer som er kvinner. Hvor lenge er dere villige til å vente?


Min erfaring er at det ikke nytter å sitte på gjerdet og vente på de gode tidene. Vi må skape dem selv


Kvotering virker!
Jeg mener at kvinner har fortjent kvotering, ikke minst fordi menn har kvotert hverandre i generasjoner! Og her tror jeg hunden ligger begravd.
• Menn har rekruttert hverandre og skapt nettverk forbeholdt menn.
• Om vi skal komme dette til livs må vi se på ansettelsesprosedyrene. Mer formalitet i lederansettelser vil gi kvinner anledning til å vise sitt kandidatur.
• Alle topper – også i mediene - må tørre å velge annerledes og se ut over den kjente kretsen. Dere må ta på dere briller som hindrer kjønnsblindhet!
• Toppledelsen i mediebedriftene må lage rekrutteringsplaner som holder mål! Spør hvor mange kvinner dere trenger og så: spør dere en kvinne!
• Jeg er sikker på at det står hundrevis av kvinner som vil bli spurt! Som vil ta ansvar og som er like klar på å kjempe for gode resultater som menn.
Kvinner og makt i mediebransjen.


Mediebransjens ledere må bruke sin makt for å få flere kvinner i redaktørstolene. Det dreier seg om utøvelse og fordeling av en svært viktig makt. Makt til å påvirke samfunnsdebatten og hva som skal være på agendaen til enhver tid! Det skulle bare mangle at dere – som skal speile samfunnet – også skal ha ledere som er representerer begge kjønn!


Dere kan endre holdninger!
Igjen må jeg få uttrykke min glede over å få stå på denne talerstolen i dag. For en skal lete lenge etter en forsamling med større makt til å endre holdninger, starte trender, forsterke eller svekke imager, bygge opp eller rive ned personer, sladre, avsløre juks, opplyse – kort sagt: Pressen er makt!


Mediene har makt til å forsterke – eller utfordre – våre forestillinger om kjønn. Kjønnsperspektivet må derfor ikke glemmes når redaksjonen tar stilling til hvordan en historie skal vinkles eller hvilke kilder og bilder som skal brukes. Språk og bruk av bilder er makt!


Kvinner som kilder
Tror dere at spørsmålet om hvorvidt det både er kvinner og menn i ledelsen i mediebedriftene, har noe å si for journalistikken?


Jeg tror det! Jeg tror at hvis vi skal få til strukturendringer i samfunnet og skape et mer likestilt samfunn, så må vi også se nærmere på meningsdannelsen og hvor denne skjer.


Det er lettere å bruke mannlige kilder, sies det. Menn uttaler seg mer spissformulert. De er mer selvsikre. Og da foretrekker dere menn – ofte de samme mennene -framfor å lete bredere. Kvinner uttaler seg mindre skråsikkert, sies det. Det kan jo også være at menn er litt for skråsikre, og noen ganger er det kanskje dårlig med substans bak de velklingende spissformuleringene?


Uansett: journalistikken er topptung. Kildene blir hentet fra ledernivå i næringslivet og politikken.


Hvorfor omtales ikke kvinner?
I undersøkelsen som Retriever kjørte for AP i februar var 21 % av de mest omtalte personene i medier kvinner. Og i løpet av hele 2006 var andelen kvinner 15 %.
Dere er i posisjon til å påvirke hvem som siteres og hvordan stoffet vinkles. Ved å synliggjøre dyktige kvinner i media skapes forbilder – viktige forbilder både lokalt og nasjonalt.


Hvis dere er blitt kjønnsblinde og kun bruker hvite menn fra Oslo-området som kilder, prøv å øke kildebruken slik at en større virkelighet kan blir presentert, og at flere kan bidra i samfunnsdebatten!


Kvinner er også mediekonsumenter
Dette handler også om å styrke ledelsen i mediene og mediebedriftenes konkurransekraft. Kvinner er også mediekonsumenter! Husk at dere vil få tilført et større mangfold og mer kompetanse. Mangfold er et gode i seg selv. Jeg tror økt mangfold vil bidra til større fleksibilitet, mer innovasjon og bedre omstillingsevne for medie-bedriftene, noe som er viktige egenskaper for en bransje som for tiden opplever knallhard konkurranse. Jeg mener at det er elendig ressursutnyttelse å bare utnytte halvparten av landets humankapital!

Hvordan dra bra damer
Hvorfor er det så få kvinnelige redaktører?
Noen svarer at kjønn ikke betyr noe. Den kjøper jeg ikke! Hvorfor er det nesten bare menn som sitter i Redaktør-stolene dersom kjønn ikke betyr noe? Det er neppe tilfeldig.


Andre tar utgangspunkt i hva som er feil med kvinner. Kvinner vil ikke, kan ikke, tør ikke og dessuten prioriterer de familie. Da tillater jeg meg å spørre om manglende likestilling ikke handler om fordommer og strukturelle forhold?


Jeg skal peke på at vi fremdeles har for dårlig fordeling av arbeidsoppgavene i hjemmet. Selv i 2007 er det slik at kvinner gjør over dobbelt så mye husarbeid som menn. Men utviklingen er gledelig fordi norske menn nå har blitt mye bedre til å ta seg av barna.


Så var det lønnen da?
Hvorfor er lønnsforskjellen mellom kvinnelige og mannlige redaktører på hele 15 prosent ? Størst lønnforskjell er det forresten innenfor kringkasting. Skal vi fortsette å finne oss i dette da? Er det noen som helst mening i at det ikke blir betalt likt for arbeid av lik verdi? Nei! Dette er en sak for partene i arbeidslivet, og Regjeringen har også satt ned en likelønnskommisjon for å få fortgang i dette arbeidet.
Så til slutt noen ord til deg Alf Hildrum.


En vis mann har sagt: Rettferdighet er sannhet i handling.


Jeg utfordrer deg til handling når du snart tiltrer sjefsstolen i TV2.  Start rekrutteringen av kvinner! Bare i denne salen sitter det nær hundre som ønsker å høre fra deg.


Denne konferansen er et viktig skritt på veien. Vi ønsker oss flere kvinner og mer mangfold i ledelsene og i mediene.


Gratulerer med et flott initiativ og lykke til videre!