Historisk arkiv

Stortingets veiviser i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Stortingets nyåpnede kontor i Brussel har som hovedfunksjon å fange opp saker som er viktige for Norge så tidlig som mulig, finne informasjon om konkrete spørsmål fra Stortinget og gå opp løypa for stortingsrepresentanter i Europaparlamentet, sier Per S. Nestande. Han er nå på plass som Stortingets utsending i Brussel.

Stortingets Brussel-kontor ble formelt åpnet i november, og har sine lokaler i Norway House sentralt plassert i EU-kvarteret. Kontoret skal bidra til å videreutvikle Stortingets kontakt med Europaparlamentet.

Bakgrunn fra sekretariatsarbeid i Europaparlamentet
Per S. Nestande jobbet i Nærings- og handelsdepartementet med EU/EØS-saker knyttet til det indre markedet i over ti år før han fikk jobben på Stortinget. Fra 2006 til 2009 var han utsendt som nasjonal ekspert til Europaparlamentet der han jobbet i sekretariatet til komitéen for indre markedssaker.

- Min arbeidserfaring fra Europaparlamentet bidro nok til at jeg fikk jobben som Stortingets representant i Brussel, sier Nestande som er formelt ansatt i Stortingets internasjonale sekretariat i Oslo.      

Ønsker å medvirke på sikt
Det vil bli mye reisevirksomhet for Nestande; til Strasbourg når det er plenumssamlinger der, til Brussel når det er komitéemøter der samt til Oslo for øvrig møtevirksomhet i blant annet Europautvalget på Stortinget.  

- Kontakten med hjemmeapparatet er viktig både for å få signaler om hvilke saker som skal følges opp, men også for å videreformidle til Stortinget hva som rører seg på den politiske arenaen i Europaparlamentet, sier han.

Hovedmålene er å fungere som lyttepost for å øke bevisstheten om EU/EØS-saker gjennom å rapportere om viktige saker og initiativer. Samtidig skal Nestande legge til rette for kontakt mellom parlamentarikere i Europaparlamentet og norske stortingsrepresentanter.

Med en fast representant som skal følge opp Europaparlamentet, ønsker Stortinget å være i forkant av EU-saker som vil påvirke Norge gjennom EØS-avtalen.  

- Med økt kontakt og oppfølging av enkeltsaker ønsker vi å medvirke i viktige saker og være informert om hva som kommer. Det er viktig å være tidlig ute for å få gehør i de sakene man posisjonerer seg i, sier han.   

Nestande skal følge enkeltsaker, men også utviklingen i Europaparlamentet og EU på et mer generelt nivå. Både EUs budsjett-, miljø- og energisaker er viktig for Stortinget å følge opp fremover. Datalagringsdirektivet og innskuddsgarantiordningen er eksempler på saker som får mye oppmerksomhet i Norge om dagen, og det er derfor naturlig også å følge med på disse sakene i Europaparlamentet.

Økt erkjennelse for Europaparlamentets innflytelse
Med iverksettelsen av Lisboa-traktaten i 2009, har Europaparlamentet fått mer makt og innflytelse på flere saksfelt enn tidligere.  

- Det har vært en økt erkjennelse i Norge de siste årene for viktigheten av Europaparlamentets rolle i lovgivningsprosesser og politikkutforming i EU. Dette er også et viktig element i at Stortinget bruker mer ressurser enn tidligere på oppfølging, sier Nestande.

25 av EUs medlemsland har faste representanter fra sitt nasjonale parlament til stede i Brussel. De fleste land er representert med en eller to representanter. Danskene åpnet sitt kontor på begynnelsen av 1990-tallet. Kontoret i Norway House består av Nestande som siden 17. januar har vært i gang med arbeidet.