Historisk arkiv

Årlig møte med Slovakia og besøk til Prešov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Slovakia er det fjerde største største mottakerlandet av midler under EØS-finansieringsordningene ( etter Polen, Ungarn ogTsjekkia ) og vil motta ca 67 millioner euro for perioden 2004-2009. Det første årlige møtet med Slovakia under EØS-finansieringsordningene ble avholdt i Bratislavia 28. februar. Møtet drøftet alle aspekter av norsk interesse når det gjelder effektiv og god implementering av ordningene, fremdrift i prosjektarbeidet, det bilaterale samarbeidspotensialet og forholdet til horisontale hensyn (bærekraftighet, likestilling og god forvaltning)

EØS-finansieringsordningene. Årlig møte med Slovakia og besøk til Prešov

Slovakia er det fjerde største mottakerlandet av midler under EØS-finansieringsordningene (etter Polen, Ungarn og Tsjekkia) og vil motta ca 67 millioner euro for perioden 2004-2009. Det første årlige møtet med Slovakia under EØS-finansieringsordningene ble avholdt i Bratislava 28. februar. Møtet drøftet alle aspekter av norsk interesse når det gjelder effektiv og god implementering ordningene, fremdrift i prosjektarbeidet, det bilaterale samarbeidspotensialet og forholdet til horisontale hensyn (bærekraftighet, likestilling, god forvaltning).

På tross av endringer i det administrative forvaltningsoppsettet på slovakisk side, har implementeringen av EØS-finansieringsordningene kommet godt i gang i Slovakia. Det slovakiske fondet for faglig bistand til gjennomføring av finansieringsordningene var det første fondet som ble vedtatt av Financial Mechanisms Committee i Brussel. Slovakia har hatt åpen utlysning for fondsforvaltere for NGO-fondet, forskningsfondet og stipendfondet som skal opprettes under ordningene og den første åpne utlysningen for midler til enkeltprosjekter ble publisert før jul, med søknadsfrist 23. mars.

I forbindelse med det årlige møtet, var det lagt inn besøk Prešov for ambassaden/SEEF. Man besøkte både de regionale myndigheter i "fylket" Prešov og lokale myndigheter i Prešov by. Regional utvikling, grensekryssende samarbeid med Ukraina og erfaring med EUs strukturfond sto på dagsordenen for besøket. I tillegg var lagt inn et kort besøk til en NGO i naboregionen Kosice som jobber med opplæring, kompetansebygging og kulturelle prosjekter for Roma-kvinner.

Prešov, som ligger helt øst i landet med grense mot Ukraina, er med sine omlag 100 000 innbyggere, Slovakias tredje største by. Prešov ligger i en region ved samme navn, og denne regionen er blant de aller fattigste i EU. Regionen har en BNP/hode på 37 % av gjennomsnittet for EU25. Blant befolkningsgruppen under 24 er det 42% arbeidsledighet og regionen er preget av økende utflytting. Regionen har en betydelig minoritetsbefolkning av Roma. Prešov har i flere år hatt et samarbeid med Møre og Romsdal fylke hvor bl.a kompetanseutvikling blant politikere og kvinneprosjekter har inngått. Regionalmyndigheten i Prešov forbereder et prosjektforslag for midler fra EØS-finansieringsordningene med Møre og Romsdal som partner.