Historisk arkiv

Estlands utenriksminister Urmas Paet i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Estlands utenriksminister Urmas Paet besøkte Oslo 27. mars. I samtalen med utenriksminister Jonas Gahr Støre kunne han opplyse at det estiske parlamentet nå har ratifisert intensjonsavtalen mellom Norge og Estland om EØS-finansieringsordningen. Dermed er prosessen over i en ny fase og en kan gå i gang med implementeringen.

EØS-midlene. Estlands utenriksminister Urmas Paet i Oslo

Estlands utenriksminister Urmas Paet besøkte Oslo 27. mars. I samtalen med utenriksminister Støre kunne han opplyse at det estiske parlamentet nå har ratifisert intensjonsavtalen mellom Norge og Estland om EØS-finansieringsordningen. Dermed er prosessen over i en ny fase, og en kan gå i gang med implementeringen. Finansieringsordningene vil løpe fram til 2009, og det er viktig nå å komme i gang med utlysninger og konkrete prosjektsøknader så raskt som mulig.

Estland vil over EØS-ordningene motta samlet støtte på til sammen EUR 31,5 millioner(ca. 255 mill. kroner) for 2004-2009. Den norske andelen av dette er EUR 30,6 mill. Det meste av midlene planlegges for innsatser innen kulturarv, helse/barn, miljø, samt lokal og regional utvikling. 7 pst. av den totale støtten settes av til et fond for det sivile samfunn og frivillige organisasjoner. Det kommer også et fond for lokal og regional utvikling, hvor bl.a. estiske kommuner kan søke støtte. Fondet legger godt til rette for videreføring av norsk-estisk kommunesamarbeid, som er en av sektorene med størst samarbeidspotensial innenfor EØS-ordningene. Et tredje fond vil være rettet mot utveksling av forskere og studenter.