Historisk arkiv

EØS-utvidelsen undertegnet med Bulgaria og Romania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

EØS-utvidelsesavtalen med Bulgaria og Romania ble undertegnet i Brussel 25. juli. De to landene ble EU-medlemmer 1. januar i år, og gjennom EØS-utvidelsesavtalen blir de to landene også parter i EØS. EØS-utvidelsen vil skje med virkning fra 1. august 2007.

EØS-utvidelsesavtalen med Bulgaria og Romania ble undertegnet i Brussel i går. De to landene ble EU-medlemmer 1. januar i år, og gjennom EØS-utvidelsesavtalen blir de to landene også parter i EØS.  EØS-utvidelsen vil skje med virkning fra 1. august 2007.

I tillegg til EØS-utvidelsesavtalen, undertegnet Norge også bilaterale avtaler om norsk samarbeidsprogram for økonomisk vekst og bærekraftig utvikling i Bulgaria og Romania, og en tilleggsprotokoll om markedsadgang til EU for norsk fisk og fiskeprodukter. Tilleggsprotokollen om markedsadgang for fisk vil gjelde med virkning fra 1. september.

Utvidelsesavtalen skal forelegges alle avtaleparter for godkjennelse. Siden dette er en tidkrevende prosess, er det inngått en avtale om midlertidig anvendelse av utvidelsesavtalen fra 1. august 2007.

For Norges vedkommende har Stortinget allerede godkjent EØS-utvidelsesavtalen. I St.prp. nr. 72 (2006-2007) blir det gjort nærmere rede for resultatet av forhandlingene og vilkårene for samarbeidet med de to nye EØS-landene.