Historisk arkiv

Norge i posisjon til å prege Europas IKT-politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Norge kan bli en viktig aktør i utformingen av Europas IKT-politikk. Dette var blant konklusjonene fra et seminar om IKT-politikk som Fornyings- og administrasjonsdepartementet arrangerte i Brussel i dag. Seminaret samlet ulike norske offentlige og private aktører i Norge og i Brussel, og markerte starten på arbeidet med en ny plattform for IKT-politikk overfor EU.

Norge ligger langt fremme innen utnyttelsen av IKT sammenlignet med øvrige land i Europa. Nordmenn er svært IKT-modne og Norge har en rekke offentlige og private IKT-løsninger i verdensklasse. Dermed er mulighetene til å delta i EUs utvikling på det IKT-politiske området store.

Regjeringen har varslet fokus på en mer aktiv europapolitikk. Europas IKT-politiske utfordringer knytter seg bl.a. til å tilpasse regelverk til konvergens, framvekst av nye tjenester og det at tjenester, næringer og innbyggere blir stadig mer grensekryssende. Den overordnede planen for all IKT-politikk i EU i dag er i2010, A European Information Society for Growth and Employment. EUs nye rammeprogram for konkurranseevne og innovasjon (CIP-programmet) er på ca 30 milliarder norske kroner og har et sterkt fokus på IKT. Programmet, som Norge deltar i fra 2007, vil stå sentralt i utforming og oppfølging av EUs politikk på IKT, media og teknologi og innovasjon.

Regjeringen har nylig lagt frem en ambisiøs stortingsmelding om IKT-politikk. I lys av EUs mange IKT-politiske initiativer tok seminaret opp hvordan Norge kan spille en mer aktiv rolle. Det dreier seg bl.a. om i større grad å utnytte de mulighetene som finnes gjennom programsamarbeid, fokusert deltakelse på europeiske arenaer og bedre utnyttelse av de mange norske miljøene som jobber mot EU.