Historisk arkiv

Konkurranseunntak for ekspressbusser?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Skal ekspressbussruter få fortsette å samarbeide? Dette spørsmålet vil Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) ha avklart. Departementet har derfor sendt på høring et utkast til forskrift om unntak fra konkurranselovens forbud mot konkurranseregulerende samarbeid.

I det tidligere strengt regulerte bussmarkedet var det nødvendig med et nært samspill mellom busselskapene for å kunne tilby et sammenhengende ekspressbudtilbud på tvers av fylkesgrensene, men etter dereguleringen i 2003 gjelder forbudene i konkurranseloven også for dette markedet. Derfor påla Konkurransetilsynet for en tid siden Tide Reiser og Veolia Transport å avslutte sitt samarbeide om Kystbussen. Dette var den første inngrepssaken i ekspressbussmarkedet.

Under behandlingen av anken er FAD gjort kjent med at det finnes en rekke tilsvarende samarbeid, og departementet vil nå utrede om andre viktige samfunnshensyn, for eksempel transport- eller miljøpolitiske hensyn, tilsier at denne type samarbeid bør unntas fra forbudet i konkurranseloven.

Det foreslåtte unntaket gjelder samarbeid om drift av kommersielle fylkeskryssende bussruter, der samarbeidet er etablert før dereguleringen av markedet. Etter den tid er det så langt departementet har fått opplyst ikke blitt etablert ekspressbussruter basert på samarbeid mellom busselskaper. 

Høring - forskrift om unntak fra konkurranseloven § 10 første ledd for avtaler om drift av kommersielle fylkeskryssende ekspressbussruter