Historisk arkiv

Fornying ved bruk av IKT i offentlig sektor — Hva er regjeringens politikk?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Åpningsforedrag av politisk rådgiver Jørund leknes på konferanse eKommune 2006, 6. juni 2006

Fornying ved bruk av IKT i offentlig sektor – Hva er regjeringens politikk?

Åpningsforedrag av politisk rådgiver Jørund Leknes på konferanse eKommune 2006, 6. juni 2006.

Statsrådens lysark (pdf-format)

Først vil jeg takke for at jeg fikk komme hit i dag. Vi ser det som meget viktig å kunne delta på denne type arrangementer hvor vi treffer beslutningstagere og IT-medarbeidere i offentlig sektor. Dette gir oss en god anledning til snakke om utfordringer og muligheter for å etablere en god elektronisk samhandling innen offentlig sektor og med brukerne.

Vårt departement har for øvrig et åpent og godt samarbeid med KS på IKT-området.

Offentlig sektor er stor og kompleks, etter sterkt vekst de siste 50-60 år. Offentlig sektor omfatter bl.a. statsforvaltningen med ca 235.000 årsverk og kommuneforvaltningen med ca. 339.000 årsverk. Offentlig sektor sysselsetter ca 37,6 prosent av alle sysselsatte i Norge.

Regjeringen vil satse på fellesskapsløsninger og en sterk, dyktig og framtidsrettet offentlig sektor. Derfor må vi også fornye og utvikle offentlig sektor i tråd med folks behov. Vi ønsker å trygge velferdsstaten for framtiden. På den måten kan vi gi innbyggerne gode tjenester, valgfrihet og medvirkning.

Hvorfor må vi fornye?

  • Fordi vi har store utfordringer i Norge i årene som kommer. Regjeringen har store ambisjoner om at det offentlige fremdeles skal spille en nøkkelrolle for velferdighet, sosial trygghet og verdiskapning. Av hensyn til industrien og nye generasjoner skal vi ha handlingsregelen som rettesnor for bruk av oljepenger. Dersom vi skal klare å innfri våre ambisiøse mål Soria Moria erklæringen, må vi i tillegg frigjøre penger gjennom effektivisering.
  • Vi vil sikre oss at de ressursene vi setter inn i offentlig sektor gir de resultater som innbyggerne forventer. Vi vil ha en offentlig sektor som yter tjenester av høy kvalitet – og som er tilpasset det brukerne etterspør. Det gjelder alt fra barnehageplass til informasjon som småbedriftene trenger og til fornying av pass og førerkort. Men det gjelder også for mennesker som nå ”faller mellom to stoler” - eller som ”blir kasteballer” mellom ulike etater. Det er gjerne de som ikke roper høyt og som heller ikke er kravstore.
  • Fordi vi alltid skal være sikre på at offentlig sektor er i takt med tiden. Vi må være åpne for å vurdere og fornye våre egne velferdsordninger - og måten disse er organisert på. Vi må tilpasse dem etter hvert som behovet endrer seg - for at de skal bli stadig bedre.

Fornying av offentlig sektor handler blant annet om å satse på utvikling av elektroniske tjenester. Vi har mange eksempler på at etablering av digitale tjenester gir bedre tilgang og sikrer mer effektiv saksbehandling internt og for brukerne.

Det er en politisk og demokratisk utfordring å sikre at alle innbyggere, uavhengig av økonomi, alder, funksjonsevne eller bosted får anledning til ta del i videreutviklingen av informasjons- og velferdssamfunnet. Denne regjeringa ønsker å jobbe mot digitale skiller både i samfunnslivet og i arbeidslivet. For å bygge ned de digitale skillene mellom enkeltindividene må brukerne stå i sentrum ved utvikling av offentlige tjenester. Utviklingen av digitale offentlige tjenester skal være drevet av innbyggerens behov og føre til forenklet samhandling mellom innbyggerne og forvaltningen.

Det har i lang tid vært tverrpolitisk enighet om store deler av IKT-politikken. Fokus i dag er på mange område i tråd med budskapet i Stoltenberg I-regjeringens ”Døgnåpen forvaltning”.

IT-politikken går fram av eNorge-planene. Den første eNorge-planen ble lagt fram av regjeringen Stoltenberg I sommeren 2000 og den nåværende planen, eNorge 2009, kom i juni i fjor. Regjeringen støtter hovedtrekkene i denne, men vil på noen områder prioritere annerledes.

Vi er meget godt fornøyd med at KS kort tid etter vår lansering av eNorge 2009, la fram sin plan eKommune 2009. Den er målrettet, konkret og godt samkjørt med tenkningen i eNorge 2009 og med vårt arbeid i FAD. Vi tror at eKommune 2009 er en god plan for kommunal sektor. Flere av temaene i eKommune-planen er også sentrale på denne konferansen.

Regjeringen ønsker en bred debatt om vår IKT-politikk. Vi vil derfor invitere Stortinget til en helhetlig drøfting av IKT-politikken gjennom en egen stortingsmelding for IKT-området. Det er første gang Stortinget på denne måten får anledning til å gjøre en slik behandling av IKT-politikken.

Vi har startet arbeidet. Aktuelle tema vil bl.a. være å drøfte kompetanse og digitale skiller for å støtte opp under arbeidet med sosial utjevning. Videre vil IKT i offentlig sektor være et tema, der vi bl.a. vil komme inn på samhandling på tvers av fagsektorer og forvaltningsnivåer, programvarepolitikk, arkitektur- og registersamarbeid og IKT-sikkerhet. Personvern og e-handel vil også bli omtalt i meldingen, i tillegg til andre tema.

Vi har fått mange innspill til meldingsarbeidet, og er man raskt ute er det fortsatt mulig å kunne sende innspill til vårt departement.

Jeg vil nå kort omtale enkelte andre viktige tiltak på overordnet nivå.

AltInn

  • Forenkler hverdagen for private bedrifter.
  • Håndterer elektronisk innrapportering fra næringslivet til det offentlige.
  • 2005 – flere merverdirapporter elektronisk enn på papir. Har nå passert 100.000 elektroniske rapporter/termin. I fjor mer enn 5000 sparte årsverk for næringslivet.
  • Mål at alle relevante offentlige tjenester er tilgjengelige på denne portalen innen 2008.
  • Altinn vil bli videreutviklet

MinSide

  • Innbyggerportalen som skal være et nettsted for innbyggerne i deres dialog med det offentlige.
  • Personlig side for alle innbyggere, som skal gi den enlekte tilgang til tjenester levert av ulike offentlige virksomheter.
  • Øke muligheten til innsyn i informasjon om seg selv.
  • Tilby felles postkasse for meldinger til og fra forvaltningen., eks. søknad om barnehageplass, flyttemelding, bytte av fastlege, skatteoppgjør mv

Bredbånd til folket

  • 2003 – 200 kommuner helt uten bredbåndstilbud.
  • I dag – alle kommuner har noe tilbud, men ikke alle hustander innen hver kommune enda.
  • Regjeringens mål – alle innbyggere, uten hensyn til bosted, skal ha tilnærmet samme mulighet for tilgang til elektroniske tjenester.
  • Soria Moria erklæringen – alle husstander og private og offentlige virksomheter i landet skal ha bredbåndstilbud i løpet av 2007.
  • RNB – 50 millioner kr. i friske midler til Høykom-prosjekter.

FADs planlagte standardiseringstiltak er nylig forankret i Regjeringen

FAD vil nå etablere et standardiseringsråd som skal være et rådgivende organ for FAD, med utstrakt frihet til å velge hvilke temaer som skal tas opp.

Standardiseringsrådet skal gjennom åpne prosesser utarbeide og vedlikeholde forslag til bruk av åpne standarder i offentlig sektor. Denne katalogen vil bli tilgjengelig på internett. Den vil inneholde en oversikt over standarder som er anbefalte eller obligatoriske for offentlige virksomheter

Målgruppe: offentlige virksomheter; private aktører

Føringer:

  • Relevans for offentlige virksomheter generelt
  • Behovs- og konsekvensvurdering
  • Harmonisering med andre lands forvaltninger og norsk næringsliv
  • Gradering av anbefalinger (”godkjent”, ”anbefalt”, ”obligatorisk” etc)
  • Katalogen eies av FAD

Første versjon av referansekatalogen klar innen utgangen av 2006

Noen andre tverrgående tiltak

Bruk av åpen kildekode i offentlig sektor

FAD vurderer hvordan vi skal følge opp anbefalingene i rapporten Bruk av åpne standarder og åpen kildekode i offentlig sektor. Innen området åpen kildekode vurderer vi bl.a.:

  • Innhenting av erfaring fra åpen kildekode-prosjekter
  • Veiledning til offentlige virksomheter som vurderer å ta i bruk åpen kildekode
  • Systematisk oppbygging av kompetanse på området

Viderebruksdirektivet – Prising av offentlig informasjon

Vi arbeider med å følge opp EUs direktiv om viderebruk av offentlig informasjon. Formålet med dette direktivet er å utnytte digitalt innhold som grunnlag for vekst og nyskaping. Informasjon fra offentlig sektor er viktig for produkter og tjenester med digitalt innhold. Direktivet skal skape vilkår som fremmer utviklingen. Et viktig tema her er prising av offentlig informasjon. Det gjenstår her å utarbeide en forskrift, som trolig vil kunne tre i kraft neste sommer.

Elektronisk handel

Elektroniske innkjøpsprosesser skal føre til lavere priser, mindre administrasjon, færre feil og økt kontroll. Hele verdikjeden for offentlige anskaffelser skal støttes elektronisk:

  • Kunngjøring (www.doffin.no)
  • Gjennomføring av konkurransen
  • Ordrehåndtering (www.ehandel.no)
  • Fakturahåndtering

Oppslutning er avgjørende for stordriftsfordeler. Det er nødvendig med vilje til å endre organisering og rutiner rundt innkjøp i den enkelte virksomhet. Norge er langt fremme internasjonalt sett mht å legge til rette for elektroniske innkjøpsprosesser.

FAD vurderer å innføre krav om at alle offentlige virksomheter skal kunne ta imot og behandle innkomne fakturaer elektronisk i løpet av 2008

Målet er at alle offentlige virksomheter skal ha målsettinger, strategi og planer for elektroniske innkjøpsprosesser innen 2007.

Etablering av en allmenn tilgjengelig elektronisk tjeneste for søking i en offentlig postjournal

Oppfølging av offentlighetsprinsippet. Igangsatt prosjekt – ny tjeneste operativ annet halvår 2007 (samtidig med ikrafttreden av ny offentlighetslov).

StatRes

Et prosjekt for å måle og synliggjøre ressursbruk, kvalitet og resultater i staten, tilgjengelig på internett.

Først og fremst synliggjøring av data som allerede finnes, men som er vanskelig tilgjengelig

  • Skal gi utgangspunkt for analyse og debatt for forbedring.
  • Startet høsten 2005
  • SSB fått i oppdrag å utvikle systemet
  • Langsiktig tiltak – lansering første versjon med pilotområder i 2007.

Oppsummering

  • Det pågår mye godt arbeid som må videreføres
  • Regjeringen vil bruke IKT aktivt i fornyingsarbeidet
  • Hovedlinjene i ”eNorge 2009”-planen ligger fast, men vil bli tilpasset nye prioriteringer i bl.a. arbeidet med IKT-meldingen
  • Vi er opptatt av at alle kan få tilgang til bredbånd
  • Viktige internettjenestar som bl.a. Norge.no, MinSide og AltInn skal videreutvikles og skal kunne benyttes av alle.
  • Ved utvikling og anskaffelser på IKT-området bør offentlige virksomheter bruke den planlagte Referansekatalogen, når den kommer i drift
  • Virksomhetene skal satse på eHandel.
  • Vi utvikler nå StatRes – et system for synliggjøring av ressursbruk og resultater i det offentlige.
  • Ledelse og organisering må både utnytte og tilpasses ny teknologi. Vurder mer samarbeid på tvers.
  • Kompetanse, deltagelse og samarbeid med de ansatte må prioriteres høyt.