Historisk arkiv

En utmerket jobb

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

For andre gang på en måned besøker forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen den norske maritime styrken i UNIFIL-II.

En utmerket jobb

(23.01.07) For andre gang på en måned besøker forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen den norske maritime styrken i UNIFIL-II. Denne gang reiser hun sammen med utviklingsminister Erik Solheim, og besøket på Kypros er en del av en firedagers lang rundreise i Midt-Østen. Reisen omfatter besøk til den norske styrken på Kypros, møter med libanesiske og israelske myndigheter.

- Det at utviklingsministeren og forsvarsministeren reiser sammen viser den vekt regjeringen legger på å se den militære og den sivile innsatsen i sammenheng. For å drive effektivt fredsarbeid er det ikke nok kun med fravær av krig og konflikt. Det må også satses på sivile tiltak for å sikre langsiktig gjenoppbygging. Både konflikten i Sør-Libanon i fjor sommer og i Afghanistan viser at militær og humanitær innsats må gå hånd i hånd. ”Uten sikkerhet, ingen gjenoppbygging - og uten gjenoppbygging, ingen sikkerhet”, forklarer de to statsrådene.

- Regjeringen er opptatt av å se vår innsats i en helhetlig sammenheng. Derfor er det viktig at vi reiser sammen hit og til andre konflikter, for å finne den måten Norge best kan bidra totalt sett, sier forsvarsministeren.

Forsvarsministeren inspiserer norske mannskaper i Limassol
Statsrådene Strøm-Erichsen og Solheim inspiserer de norske mannskapene i Limassol

På rundreisens første dag besøkte de to statsrådene også flåtesjefen for den maritime styrken i UNIFIL-II, kontreadmiral Andreas Krause fra Tyskland. Besøket fant sted ombord på den tyske fregatten FSG Brandenburg.

Den norske innsatsen i UNIFIL II er en del av regjeringens mål om å øke den norske militære deltakelsen i FN-ledete operasjoner. Den maritime styrken er satt sammen av fartøy fra Tyrkia, Hellas, Danmark, Sverige, Tyskland og Norge. Styrken er en blanding av fregatter som overvåker og kontrollerer farvannet lengst til sjøs, og mindre, raske MTB'er som patruljerer farvannet nærmest Libanons kyst.

- Den maritime styrken synes å fungere veldig godt. Særlig hyggelig er det når den norske styrken og våre egne befal og mannskaper får så god tilbakemelding som de får av styrkesjefen. Besøket vårt her fastslår at vårt bidrag til UNIFIL er både nyttig og nødvendig, og at våre soldater gjør en utmerket jobb, avslutter Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren og admiral Krause
Statsrådene Strøm-Erichsen og Solheim sammen med sjefen for den maritime UNIFIL-stryken, admiral Andreas Krause, om bord på den tyske fregatten FGS ”Brandenburg”