Historisk arkiv

Forsvarsministeren og utviklingsministeren besøker Libanon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utviklingsminister Erik Solheim er denne uken i Libanon for å se nærmere på den norske militære og sivile bistanden til landet.

Forsvarsministeren og utviklingsministeren besøker Libanon

(22.01.07) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og utviklingsminister Erik Solheim er denne uken i Libanon for å se nærmere på den norske militære og sivile bistanden til landet.

Gjennom sin felles reise ønsker statsrådene å understreke behovet for å se militær og sivil bistand i sammenheng.

-- Fredsoperasjoner og bistand til gjenoppbygging er gjensidig avhengige av hverandre for å skape varig fred i et land etter en krig, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Reisen går via Kypros, hvor de to statsrådene i dag vil besøke de norske fartøyene og UNIFILs maritime hovedkvarter i Limassol.

­I Beirut vil statsrådene ha samtaler med libanesiske myndigheter. Den politiske situasjonen i Libanon har vært vanskelig siden krigen mot Israel sist sommer, og er blitt forverret etter at seks ministre trakk seg fra regjeringen i november i fjor.

­-- Vi er bekymret for den spente situasjonen og vil oppfordre alle parter til å finne en fredelig løsning på de politiske problemene landet står overfor. Libanons stabilitet og sikkerhet er viktig for hele regionen, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Statsrådene vil møte blant andre forsvarsminister Elias Murr, parlamentspresident Nabih Berri og ekspedisjonssjef Hatjian i Miljøverndepartementet. I samtalene vil spørsmål knyttet til gjenoppbyggingen i Libanon bli tatt opp, deriblant hvordan Norge kan bistå Libanon med miljøutfordringene. Norge ga i fjor økonomisk støtte til oljevernberedskap i regi av det norske Kystverkets beredskapsavdeling, og til UNEPs miljøstudie etter krigen. Norge er i ferd med å inngå et samarbeid med Libanon innenfor Olje for utvikling-programmet. Miljøhensyn vil være viktig i denne sammenhengen.

Utviklingsministeren vil også møte Hizballahs parlamentariske leder Mohammed Raad, og Hizballah vil ta Solheim med på en omvisning i Beiruts sørlige bydeler. I Sør-Beirut vil Solheim dessuten møte palestinske flyktninger i leiren Shatila. Det anslås å være ca. 400 000 palestinske flyktninger i Libanon, og Norge vil i år fortsette å støtte humanitære hjelpeorganisasjoners arbeid med flyktningene.

Statsrådene reiser også til Sør-Libanon for å besøke FN-styrkens hovedkvarter Naqoura, hvor det blir møte med blant andre norske offiserer. Norge støtter arbeidet med å rydde landminer og klaseblindgjengere, og statsrådene vil også besøke Norsk Folkehjelps klaseryddingsfelt i Tyr.

Fra Libanon reiser utviklingsministeren direkte til giverlandskonferansen for Libanon i Paris 25. januar, der også utenriksminister Jonas Gahr Støre deltar. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reiser videre til Israel for samtaler med blant andre forsvarsminister Amir Peretz.