Historisk arkiv

Fokus på nordisk forsvarssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Danmark har formannskapet for det nordiske forsvarssamarbeidet i 2008. Den danske forsvarsminister Søren Gade var derfor vert for nordisk forsvarsministermøte på Bornholm 11. november. Hovedfokus under møtet var nordisk forsvarssamarbeid vedrørende Afrika og forsterket nordisk forsvarssamarbeid.

De nordiske landene er viktige samarbeidspartnere for Afrika. Da den afrikanske union ble etablert i 2002, bestemte afrikanske ledere samtidig å ta et større ansvar for å håndtere sine egne sikkerhetsutfordringer. For å kunne etablere et verktøy for krisehåndtering på det afrikanske kontinent, besluttet de afrikanske lederne å etablere fem multinasjonale brigader. Disse er forventet å være fullt operative i 2015. Brigadene vil være multifunksjonelle, og skal være i stand til å gjennomføre fredsstøttende operasjoner over hele det afrikanske kontinentet. Brigadene består ikke bare av militære komponenter, men også av politi og andre sivile enheter.
Dette er en stor utfordring for våre afrikanske partnere. De nordiske land har derfor besluttet å støtte afrikanerne i arbeidet med å bygge opp sine styrkekapasiteter. De nordiske land har i første omgang besluttet å konsentrere sin innsats til Øst-Afrika.

Under nordisk forsvarsministermøte oppnådde man enighet om å rette nordisk støtte inn mot tre hovedområder: Støtte til afrikansk kapasitetsbygging rettet mot den østafrikanske brigaden (EASBRIG), støtte til maritim sikkerhet i Øst-Afrika og støtte til gjennomføring av kurs og annen trening knyttet til fredsstøttende operasjoner.

De nordiske forsvarsministrene opprettholdt målsettingen om å etablere et felles nordisk styrkebidrag til en FN-operasjon i Afrika på lengre sikt.

De nordiske forsvarsministrene signerte en avtale (Memorandum of Understanding) om forsterket nordisk forsvarssamarbeid (Nordic Supportive Defence Structures-NORDSUP). Dette initiativet omfatter bl. a. anskaffelse av forsvarsmateriell, utdanning av militære styrker, forskningssamarbeid osv. Med grunnlag i NORDSUP har man som mål å utvikle det nordiske forsvarssamarbeidet til å bli mer omfattende enn det er i dag. Målet med et styrket nordisk forsvarssamarbeid er å sikre en mer effektiv utnyttelse av de nordiske landenes militære kapasiteter.    

Under møtet ble det også diskutert hvordan man skal utvikle videre samarbeidet om å støtte landene på Balkan og Ukraina med å gjennomføre viktige reformer innenfor sin forsvarssektor. Målsettingen med dette arbeidet er å støtte disse landenes tilnærming til et mulig medlemskap i NATO og EU. Dette arbeidet utføres av de nordiske landene i tett samarbeid med de baltiske landene. Dette samarbeidet utgjør det såkalte ”Nordic-Baltic Initiative” (NBI).