Historisk arkiv

Kompetansesamfunn på kjøl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I helgen var forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef general Harald Sunde med på piratjakt og inspeksjon om bord på det norske bidraget til EU-operasjonen mot piratvirksomheten i Adenbukta.

I helgen var forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef general Harald Sunde med på piratjakt og inspeksjon om bord på det norske bidraget i EU-operasjonen mot piratvirksomheten i Adenbukta.

Grete Faremo besøkte KNM F Nansen

Kun få nautiske mil unna Djibouti embarkerte både forsvarsminister og forsvarssjef KNM Fridtjof Nansen for å inspisere og lære om fregattens oppdrag og virke i området.

Dette er første gang Faremo er om bord på de nye norske fregattene.
- Som ny forsvarsminister er det viktig for meg å komme meg ut blant avdelingene for å se, lytte og lære.  Dette gir meg et bedre grunnlag for egne meninger om oppdraget og hvilke nytte det gjør, sa Faremo og fortsatte:
- Jeg har på forhånd hørt mye positivt om KNM Fridtjof Nansens bidrag. Det er derfor svært fornøyelig å se at disse ryktene stemmer med det jeg har opplevd i dag.

Kompetent
Med et tettpakket program var det tilrettelagt for at både politisk- og militær sjef kunne få en liten smakebit av KNM Fridtjof Nansens komplekse oppgaver i operasjonsområdet.  Med ulike demonstrasjoner av avdelingene om bord, beskrev forsvarssjefen fregatten som et godt eksempel på ”det nye Forsvaret”.
- Vi er i en fornyelsesprosess. Vi har et Forsvar som ikke kan gjøre alt , men det vi har er av høy kvalitet og mer kompetent enn før. KNM Fridtjof Nansen er et godt eksempel på en slik kompetanseorganisasjon, der alle avdelingene leverer kompetanse, sier general Sunde.
Midt under en demonstrasjon som var arrangert for forsvarsledelsen, går en reell alarm om bord på KNM Fridtjof Nansen. Øvelsen avbrytes. Med sjefene om bord starter Nansen jakten på småbåter som sprer frykt blant handelstrafikken i området.

Et handelsskip føler seg truet av noen mistenkelige småbåter noen nautiske mil unna Nansens posisjon, og kaller opp Nansen for assistanse. Fregattens RHIBer er raskt ute på vannet og setter kursen mot oppgitt posisjon. De finner de mistenkte småbåtene, og det viser seg at dette var noen ”aggressive” fiskere. For å berolige handelsfartøyene, sender Nansen ut informasjon om dette funnet til alle fartøy i området. 

Forsvarssjefen var på bro under hele operasjonen.
- Det var meget betryggende for meg å være med og se hvordan en slik operasjon gjennomføres. Bruken av engasjementsregler og den totale situasjonsforståelsen fra hver enkelt besetningsmedlem var svært imponerende å bevitne, sa Sunde.

Spesialister
Personellkategorien om bord på KNM Fridtjof Nansen er bredt sammensatt med eksperter på ulike fagfelt. I sin tale til besetningen la Faremo også vekt på sammensettingen av personellet.
- Dere gjør en svært viktig tjeneste. Deres bidrag diskuteres mye hjemme og kvaliteten på oppdraget holder et høyt nivå, sa Faremo foran et oppstilt mannskap.

Forsvarssjef Sunde på KNM F Nansen.
Forsvarssjefen sto på bro under operasjonen.