Historisk arkiv

Stolt over Forsvarets kulturvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Jeg tror få er klar over hvor omfattende den kulturelle virksomheten i Forsvaret faktisk er, hva den tilbyr og ikke minst hva den betyr for samfunnet, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun deltok et åpent møte om stortingsmeldingen om kultur i Forsvaret tirsdag.

Foto: Forsvarsdepartementet.
Tron Wigeland Nilsen i Norges museumsforbund, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Renée Rasmussen i Musikernes fellesorganisasjon.

Det åpne møtet kom etter initiativ fra Musikernes fellesorganisasjon og Norges museumsforbund.

- I mange sammenhenger handler Forsvaret om det som kalles operativ virksomhet: Om operasjoner, høyteknologi og skarpe oppdrag. Men Forsvaret handler også om noe mer, som også er grunnleggende: Det handler om å forvalte en del av nasjonens kulturarv. Det handler om å bidra til å støtte opp om grunnleggende samfunnsverdier. Det handler om å ta vare på historien, og vise den frem. Derfor valgte regjeringen i vår å legge frem en egen stortingsmelding om kulturvirksomheten i Forsvaret. Og jeg opplevde at Stortinget også ga stor anerkjennelse for det regjeringen presenterte i denne meldingen, sier forsvarsministeren.

Regjeringen la i april frem Stortingsmelding nr. 33 (2008-2009), ”Kultur å forsvare” - om kulturvirksomheten i Forsvaret frem mot 2020. Det var første gang Stortinget fikk en samlet fremstilling av Forsvarets kulturvirksomhet. I meldingen legger regjeringen opp til tiltak som gir en styrkning av de nasjonale festningsverkene, forsvarsmuseene og Forsvarets musikk.

Bred kontaktflate
Forsvarsministeren viste til flere eksempler på at Forsvarets kulturvirksomhet har større kontakt med befolkningen enn noen annen del av Forsvaret:
* I fjor hadde festningene over to millioner besøkende.
* Forsvarsmusikken hadde rundt 170 000 betalende og registrert publikum på konserter. I tillegg var det flere hundre tusen tilhørere i forbindelse med nasjonale merkedager, seremonier, parader og utendørskonserter.
* Forsvarsmuseene har årlig rundt 300 000 besøkende. Dermed er forsvarsmuseene blant de fem mest besøkte av norske museer.

- Dette omfanget er jeg svært stolt av, og det er en posisjon vi skal passe på og utvikle videre. Styrkingen betyr at flere mennesker vil kunne oppleve forsvarskulturen – flere vil besøke festningene, gå på konserter eller få med seg museumsutstillinger.
 sier Strøm-Erichsen.

Debatt og dialog
Tron Wigeland Nilsen, generalsekretær i Norges museumsforbund synes det er svært positivt at det er lagt frem en stortingsmelding om kultur i Forsvaret. Forbundet har tradisjon for å invitere statsråder til dialog og debatt når det legges frem stortingsmeldinger som omhandler dem.
- Vi setter stor pris på at forsvarsministeren kommer til oss for å presentere medlingen og få direkte innspill og dialog, sier han.

- En milepæl
- For oss som jobber med kultur i Forsvaret, var det en milepæl som ble passert da Regjeringen presenterte stortingsmeldingen ”Kultur å forsvare”. Ikke bare er det den første stortingsmeldingen som omfatter Forsvarets musikk, men den viser også at Regjeringens satsning på kultur ikke bare går gjennom Kulturdepartementet, sier Renée Rasmussen fra Musikernes fellesorganisasjon.

Hun legger vekt på at kulturarbeid er nødvendig, også i og for Forsvaret.
- Det er nødvendig med kunst og kultur i og for Forsvaret, og det er minst like nødvendig at Forsvaret bruker kunst og kultur i bred og aktiv kontakt med det sivile samfunnet, sier hun.

Les hele forsvarsministerens innlegg her: Satser på kulturvirksomheten i Forsvaret.

Les mer om stortingsmeldingen her:

https://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/pressesenter/pressemeldinger/2009/kultur-a-forsvare.html?id=557493