Historisk arkiv

Sikrer oppfølging av veteraner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Oppfølgingen av våre veteraner skal styrkes, sier forsvarsminister Grete Faremo. Nå er forskriften for oppfølgingen fastsatt.

- Oppfølgingen av våre veteraner skal styrkes, sier forsvarsminister Grete Faremo. Nå er forskriften for oppfølgingen fastsatt.

 ”Forskrift om oppfølging og erstatning for personell som tjenestegjør eller har tjenestegjort i internasjonale operasjoner” følger opp Ot.prp. nr. 67 om styrking av rettighetene til veteraner etter internasjonale operasjoner.
- Soldatene og offiserene i utenlandsoperasjoner gjør en svært viktig jobb under tøffe forhold. Det er samfunnets ansvar og plikt å gi disse den anerkjennelsen og støtten de fortjener, også etter at de har kommet hjem, sier Faremo.

Norge har hatt 120 000 menn og kvinner i utenlandsoppdrag siden andre verdenskrig.
- De aller fleste har fått verdifull erfaring fra denne deltakelsen, men noen sliter med fysiske og psykiske skader. Vi må erkjenne at vi ikke har vært gode nok til å ivareta disse. Regjeringen har derfor arbeidet i flere år for å gi våre veteraner den støtte og anerkjennelse de har krav på og fortjener. Norske kvinner og menn som reiser ut i dag skal være trygge på at de får god oppfølging både før, under og etter endt oppdrag, sier Faremo.

Trygghet for personellet
Forskriften slår fast at Forsvaret skal gi hensiktsmessig oppfølging av veteranene i ett år etter endt tjeneste, men det skal utvises stor grad av fleksibilitet i systemet slik at ingen opplever å stå uten et tilbud. Forsvaret skal også sørge for at personellet blir overført til det sivile helsevesenet på en trygg måte.

Forskriften sier også at erstatningsnivået skal være på samme nivå som for de til enhver tid gjeldende regler for personell som tjenestegjør i utenlandsoperasjoner. Maksimal erstatning er 65 G.

Løft for veteranene
Siden 2005 er det gjort et betydelig løft for veteranene. Familiepolitikken og psykiatritjenesten er styrket, erstatnings- og kompensasjonsordningene er forbedret, synligheten og anerkjennelsen er økt gjennom markeringer og åpenhet i media. Forsvarsdepartementet gir vesentlige tilskudd til lavterskeltilbud som kameratstøtte, samlinger og pårørendearbeid i hele landet. Det arbeides med kompetanseoverføring til NAV og sivilt helsevesen. Forsvaret setter snart i gang et eget forskningsprogram blant annet på veteraners helse og psykiske belastningsskader etter utenlandsoperasjoner.