Historisk arkiv

For trettende gang i Afghanistans brennhete sand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Mandag 23. september satte Anne-Grete Strøm-Erichsen foten på afghansk jord for trettende gang. Hovedformålet var å besøke de norske styrkene i Afghanistan.

Mandag 23. september satte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen føttene på afghansk jord for trettende gang. Hovedformålet var å besøke de norske styrkene i Afghanistan.

Siden Anne-Grete Strøm-Erichsen ble forsvarsminister i 2005 har hun besøkt Afghanistan 13 ganger.
– Grunnen til at det har blitt så mange besøk er at jeg raskt bestemte meg for å besøke hver eneste kontingent under min tid som forsvarsminister, sier forsvarsministeren.

Forsvarsministeren møtte soldater og offiserer på besøket i Mazar-e Sharif
Forsvarsministeren møtte soldater og offiserer på besøket i Mazar-e Sharif (foto: Asgeir Spange Brekke, FD)

- Soldatene skal gis annerkjennelse og skryt for jobben og innsatsen de legger ned både fra regjeringen og fra meg personlig. Samtidig er det utrolig viktig for meg å møte soldatene ansikt til ansikt og høre hvordan de har det, sier Strøm-Erichsen.

De fleste reisene har blitt innledet med besøk til den norske ambassaden i Kabul og til afghanske myndigheter. Det samme skjedde under dette besøket. En av dem statsråden møtte var den afghanske forsvarsministeren Bismillha Khan. 

I Kabul har Norge en styrke med spesialsoldater som er rådgivere for afghanske spesialsoldater i det som kalles CRU (Crisis Response Unit).
– Den jobben våre spesialsoldater gjør ved å rådgi denne afghanske enheten er meget viktig for sikkerheten i Kabul. Våre soldater har trent disse i lang tid og nå gjør afghanerne selv jobben hvis noe skjer i byen, sier statsråden. Hun traff spesialsoldatene og besøkte leiren hvor de bor sammen med de afghanske soldatene. Inntrykket var at dette samarbeidet fungerer veldig godt.

En viktig post på programmet for statsråden var et møte med kvinnelige afghanske parlamentarikere. Flere av disse kvinnene har Anne-Grete Strøm-Erichsen møtt også ved tidligere besøk.

– Det har vært en meget positiv utvikling rundt afghanske kvinnelige politikere de siste årene, men nå er det sikkerheten til disse kvinnene som bekymrer. I april 2014 er det president- og provinsvalg, og stadig flere fremtredende kvinner blir utsatt for kidnappinger, trusler, press og attentater. Sikkerheten rundt de mannlige politikerne ser ut til å være bedre en for de kvinnelige. I den siste tiden har flere fremtredende kvinner blitt drept eller har blitt utsatt for attentatforsøk. Det bekymrer meg, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.

- Jeg har ved mine 13 besøk sett utviklingen i dette landet fra 2005 og frem til i dag. På mange felter har situasjonen blitt mye bedre, veier og skoler er bygget, handelen blomstrer og levestandarden har gått opp flere steder. Samtidig har Afghanistan mange utfordringer, sier forsvarsministeren.

Under sin tale til soldatene i Mazar-e Sharif kom hun inn på dette temaet.
- Dere vet godt at vi ikke forlater et land uten konflikter, men vi har gjort vår del av arbeidet for at Afghanistan ikke lenger er et oppmarsjområde for internasjonal terrorvirksomhet.

I løpet av dagen i Mazar-e Sharif ble det gjennomført møter med norske offiserer som jobber i forskjellige staber og skoler og  øverstkommanderende for RC-North, generalmajor Jurg Vollmer.

Strøm-Ericsen holdt tale ved en minnestund for falne norske soldater i Mazar-e Sharif 24. september.
Strøm-Erichsen holdt tale ved en minnestund for falne norske soldater i Mazar-e Sharif 24. september (foto: Stephen Olsen, Forsvaret).

Programmet for besøket ble avsluttet med vaffelsamling på verkstedet sammen med soldatene i Camp Nidaros.
- Jeg vil takke dere alle for den jobben og innsatsen dere gjør her i Afghanistan.  Dere gjør en utrolig viktig jobb, og innsatsen dere legger ned gjør at regjeringen og jeg er meget stolte av dere. Det var og er viktig for meg å vise dere den annerkjennelsen. Tusen takk for meg og lykke til videre med tjenesten her i Afghanistan, avsluttet forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.