Historisk arkiv

Tettere F-35-samarbeid med Storbritannia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge og Storbritannia vil se etter muligheter for å samarbeide om fremtidig utdanning og trening, samt drift og understøttelse av F-35 i Europa. Dette er konklusjonen etter at statssekretær Eirik Øwre Thorshaug møtte sin britiske kollega Phillip Dunne torsdag 5. september.

Det første britiske testflyet av typen F-35B ble overlevert i juli 2012. Norge og Storbritannia skal nå samarbeide tettere om driften av de nye flyene når de kommer til Europa. (Foto: Lockheed Martin)

Norge og Storbritannia vil se etter muligheter for å samarbeide om fremtidig utdanning og trening, samt drift og understøttelse av F-35 i Europa. Dette er konklusjonen etter at statssekretær Eirik Øwre Thorshaug møtte sin britiske kollega Phillip Dunne torsdag 5. september.

Møtet ble holdt i det britiske forsvarsdepartementet i London, og er et resultat av innledende samtaler mellom F-35-programmene i de to landene som har pågått det siste året. Målet med dette tettere samarbeidet er å finne løsninger som sikrer bedre og mer effektiv drift av flyene når de begynner å leveres til de europeiske partnernasjonene i F-35-samarbeidet i slutten av dette tiåret.

Et område av spesiell interesse for Norge er vedlikehold av motoren for F-35, kjent som F-135. Det norske statsforetaket AIM Norway ønsker å posisjonere seg for slikt vedlikehold for alle europeiske F-35, og vil da på sikt kunne være en del av støttestrukturen for flere hundre fly.

I forbindelse med møtet ble de to landene enige om en felles uttalelse om samarbeidet. Les denne her:

Les den engelske versjonen av uttalelsen her.

Les den norske versjonen av uttalelsen her.


Fakta om den norske anskaffelsen av F-35:

  • Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.
  • Anskaffelsen er beregnet å koste 62,6 milliarder reelle 2013-kroner. De overordnede norske kostnadsestimatene har vært stabile siden 2008.
  • De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse skal leveres i USA i 2015 og de to siste i 2016.
  • Stortinget gav i juni 2013 regjeringen fullmakt til å bestille de seks første flyene i hovedanskaffelsen av F-35 som skal leveres i 2017.