Historisk arkiv

Fokus på Afghanistan og Hæren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Regjeringen styrker satsingen i Afghanistan og følger opp Hæren i tråd med langtidsplanen, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Dette er blant tiltakene som foreslås av regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges frem i dag.

188 mill. ekstra til operasjonen i Afghanistan – styrker fokuset på sikkerhet
Regjeringen legger opp til at Norge skal ha et bredt og langsiktig engasjement i Afghanistan. For at Norge på sikt skal kunne avslutte det militære engasjementet i Afghanistan, er det viktig at vi tilpasser det norske styrkebidraget til NATOs strategi og gjeldende sikkerhetssituasjon. Operasjonen i Afghanistan er nå inne i en avgjørende fase i forsøket på å snu den negative utviklingen på sikkerhetssiden. Stortinget vedtok i mars 2010 å tilleggsbevilge 188 mill. kroner til formålet.  Bakgrunnen er behovet for å videreføre helikopterkapasiteten for medisinsk evakuering ut over 1. oktober 2010, og å videreføre infanteribidraget i Provincial Reconstruction Team (PRT) i Meymaneh som en såkalt partneringenhet fra sommeren 2010.

Regjeringen bekrefter med Revidert nasjonalbudsjett at beløpet ikke skal dekkes innenfor forsvarsbudsjettet.

I tillegg tilføres operasjoner i utlandet 47 mill. kroner til økt operasjonsspesifikk samtrening av styrkene før de sendes ut. Den norske militære innsatsen vil samtidig bli dreid ytterligere i retning av opplæring og veiledning av afghanske sikkerhetsstyrker de kommende årene.

Forsvarlig avhending av Kystartillerifort
Regjeringen omdisponerer videre 24,0 mill. kroner på forsvarsbudsjettet for å sikre at kystartillerianleggene, som til nå har vært lagret i ”møllpose”, fases ut på en miljømessig forsvarlig måte.

Destruksjon av klaseammunisjon
For å kunne ferdigstille arbeidet med destruksjon av klaseammunisjon i 2010 har regjeringen valgt å omdisponere 6 mill. kroner til dette formålet inneværende år. Norge følger dermed opp sine forpliktelser i henhold til Klasevåpenkonvensjonen, som forbyr anvendelse og lagring av slike våpen.

Styrking av Hæren
Regjeringen er opptatt av at Hæren skal styrkes for å kunne løse sine oppgaver på en god måte. I langtidsplanen for Forsvaret legges det derfor opp til å styrke Hæren frem mot 2012. Bemanningen i Hæren er økt med rundt 50 prosent siden 2006. I perioden 2006 til 2010 er bevilgningene til Hæren reelt styrket med 747 mill. kroner.

Langtidsplanen legger videre opp til en gradvis opptrapping av trenings- og øvingsnivået i Hæren frem mot 2012. Solid trening og øving er nødvendig for sikkerheten til personellet som deltar i operasjoner i utlandet. Midler til å dekke utgifter til slik operasjonsspesifikk trening er i RNB tilført budsjettkapittelet for merutgifter til operasjoner i utlandet. Dette er gjort uten at Hærens totale budsjett er trukket tilsvarende. Hærens bevilgning er derfor indirekte styrket med 47 mill. kroner. Sammen med andre prioriteringer innebærer RNB at Hærens budsjett samlet styrkes med i overkant av 50 mill. kroner i 2010.