Historisk arkiv

Nær 7000 jenter sier ja til sesjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Denne uken er det avspark for frivillig sesjon for jenter født i 1989. For første gang i historien har alle jenter i et årskull blitt kontaktet av Forsvaret og fått tilbud om å delta, - helt uforpliktende, på sesjon. Kronikk av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Denne uken er det avspark for frivillig sesjon for jenter født i 1989. For første gang i historien har alle jenter i et årskull blitt kontaktet av Forsvaret og fått tilbud om å delta, - helt uforpliktende, på sesjon.

Av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

I løpet av de siste månedene har nesten 7000 jenter fra dette årskullet takket ja til å bli sesjonert i Forsvaret. Dette gir oss i Forsvaret en helt ny mulighet til å formidle til en stor gruppe unge kvinner at vi ønsker dem i organisasjonen vår. Målet er at så mange som mulig av de jentene som blir vurdert som stridsdyktige vil avtjene førstegangstjeneste. Med flere jenter i førstegangstjenesten vil jentene oppleve en større tilhørighet til Forsvaret, og Forsvarets legitimitet i samfunnet generelt vil bli styrket.

Hvorfor vil vi ha jentene til sesjon? Jeg tror at mange jenter rett og slett ikke er klar over hvilke muligheter som finnes i Forsvaret. At det går an å bli alt fra kokk til jagerflyger. At Forsvaret er Norges største lærlingbedrift. At de kan få en lønnet utdanning som gir dem mulighet til å få en sterk faglig kompetanse, samtidig som de utvikler seg selv som mennesker. Forsvaret har mange muligheter, for jenter på lik linje med gutter. Det er nærmest urettferdig at det nesten bare er guttene som har fått informasjon om dette til nå. Vi vet ikke hvor mange av jentene som faktisk kommer til å velge å ta førstegangstjenesten eller utdanningen sin i Forsvaret. Men jeg tror og håper at langt flere vil velge dette etter å ha fått informasjon om mulighetene på sesjon, enn hvis de ikke var invitert.

I et demokratisk og likestilt samfunn er det viktig å gi alle like muligheter til å realisere seg i arbeidslivet – og her skal ikke Forsvaret være noe unntak. Siden sesjon og gjennomføring av førstegangstjenesten i all hovedsak er hovedportalen inn til utdanning i Forsvaret, er det helt avgjørende at kvinner blir kjent med Forsvaret innenfor denne rammen. Selv om det fortsatt skal være mulig å starte direkte på Forsvarets skoler uten å ha gjennomført førstegangstjenesten først, så er førstegangstjenesten et svært godt utgangspunkt for å kunne ta stilling til om man ønsker Forsvaret som arbeidsgiver.


”Hvorfor trenger egentlig Forsvaret kvinner? Det har jo gått utmerket med nesten bare menn i alle år.” Det er det mange som spør om. Mitt svar er klart: For å få et bedre Forsvar. Forsvaret trenger mangfold. Vi trenger soldater, befal og ansatte med variert bakgrunn, forskjellige erfaringer, ulike holdninger og verdier. Forsvaret trenger soldater, befal og ansatte av begge kjønn. Forsvaret i dag har andre og mer komplekse oppgaver enn for bare få år siden. Det stilles høyere krav til soldatene. Derfor er det viktig for Forsvaret å rekruttere fra hele årskullet: De beste og mest motiverte soldatene finnes ikke bare i den mannlige halvparten av befolkningen.

Vi trenger flere kvinner hvis Forsvaret skal være en organisasjon som er i pakt med tiden.
I Norge har vi kommet mye lengre enn mange andre land når det gjelder likestilling og representasjon av kvinner i offentlig og privat sektor.  Jeg håper derfor at økningen skal fortsette. Kanskje kommer vi en gang dit at det er like naturlig for jenter som for gutter å vurdere en karriere i militær uniform.

Forsvaret har tradisjon for å sette sammen team for å løse oppdrag. Ofte settes disse teamene sammen så bredt som mulig – som i Forsvaret ofte betyr at de har representanter fra sjø, luft og hær. Jeg tror at man ved sammensetning av ulike team - også lederteam - i større grad bør vektlegge å få inn kvinnekompetanse. Da vil kompetansen i gruppen i større grad være utfyllende, og bedre i stand til å løse oppdragene på beste måte.

Forsvaret har ikke lenger oppgaver bare her hjemme i Norge. Vi bidrar også tungt i internasjonale operasjoner. For å kunne løse oppgavene våre fullstendig der, er vi avhengig av å stille med begge kjønn. Jeg har besøkt flere av operasjonene våre ute, og ser at kvinnene har en viktig plass. I de fleste landene vi opererer er vi helt avhengig av kvinnelige soldater for å komme i kontakt med kvinner og familier. I fredsbyggende operasjoner er dette avgjørende for å kunne lykkes med oppdraget. Kvinner får tilgang til arenaer menn ikke kan nå.

Ordningen med invitasjon til frivillig sesjon for kvinner vil jeg følge nøye. Jeg er spent på å se hvordan ordningen vil slå ut når det gjelder kvinneandelen ved førstegangstjenesten. Per i dag er det 3,6 prosent kvinner blant de som avtjener førstegangstjeneste. Denne prosenten forventer jeg vil øke markant når de første kvinnene som har mottatt personlig invitasjon til å måte på sesjon, også takker ja til førstegangstjeneste.

 I de kommende årene vil Forsvaret få erfaring med ordningen med invitasjon til frivillig sesjon for kvinner og hvilke effekter dette har på kvinneandelen ved førstegangstjenesten. En evaluering av ordningen vil gi oss nyttige innspill til debatten om verneplikten og kvinner i Forsvaret. En slik debatt må vi være forberedt på å ta!  Trolig ville ingen innført en kjønnsdelt samfunnsinstitusjon i dag. Om det i fremtiden vil være ønskelig med en mer kjønnsnøytral praktisering av vernepliktsordningen, er et åpent spørsmål. Det som er klart er at kvinneandelen i Forsvaret må økes, og så må vi finne de beste midlene til å nå målet. Utviklingen i de kommende årene vil gi oss nyttig utgangspunkt for fremtidige veivalg.

Vi skal ta godt i mot jentene – Forsvaret trenger dem!

(Publisert i Dagsavisen, 03.03.2007)