Historisk arkiv

Samordning av beregnet personinntekt for virksomheter med ulik trygdeavgiftssats

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Skattedirektoratet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603  OSLO
     
Vår ref                                                       Dato
07/2696 SA AGE                                          29.06.2007

Samordning av beregnet personinntekt for virksomheter med ulik trygdeavgiftssats

Vi viser til e-poster fra Skattedirektoratet av 7. mars og 23. mai 2007 der det stilles spørsmål om det fortsatt skal foretas samordning av beregnet personinntekt fra næringer med ulik trygdeavgiftssats. 

Etter tidligere regler skulle det foretas felles beregning av personinntekt for primærnæringer og for næringer med en høy grad av økonomisk og innholdsmessig nærhet, jf. tidligere FSFIN § 12-20-1 annet ledd. Det skulle likevel ikke foretas felles beregning av personinntekt for næringer med ulik trygdeavgiftssats, jf. FSFIN § 12-20 tredje ledd første punktum. Det var i stedet adgang til samordning av beregnet personinntekt i form av at beregnet negativ personinntekt i en næring kunne føres til fradrag i positiv beregnet personinntekt fra en annen dersom vilkårene i FSFIN § 12-20-1 annet ledd var oppfylt, jf. tidligere FSFIN § 12-20-1 tredje ledd annet punktum.

Ved innføringen av skjermingsmetoden for selvstendig næringsdrivende ble FSFIN
§ 12-20-1 endret. Ved endringen fikk første ledd ny ordlyd, mens annet og tredje ledd ble opphevet.

Etter nye første ledd i bestemmelsen gjelder reglene i FSFIN § 10-42-3 så langt de passer ved felles beregning og samordning av beregnet personinntekt. I e-post av
7. mars 2007 legger direktoratet til grunn at reglene om felles beregning og samordning er videreført uendret. Etter direktoratets oppfatning fremgår ikke dette av forskriftsteksten, og det forslås derfor at FSFIN § 12-10-1 endres.

Departementets merknader:

Ved innføringen av skjermingsmetoden for selvstendig næringsdrivende er det ikke tilsiktet en endring i reglene om adgang til felles beregning og samordning av personinntekt fra ulike næringer, jf. FSFIN § 12-20-1 som omhandler både felles beregning og samordning. Gjennom henvisningen til reglene FSFIN 10-42-3 er hensikten å dekke de samme tilfeller som tidligere ettersom de alternativer som nevnes i sistnevnte bestemmelse er de samme som var omfattet av FSFIN § 12-20 annet og tredje ledd slik denne lød før forskriftsendringen.

Departementet ser likevel at FSFIN § 12-20-1 ikke tilstrekkelig klart gir anvisning på når det skal foretas henholdsvis felles beregning av personinntekt og samordning av negativ og positiv beregnet personinntekt fra ulike næringer. Etter departementets oppfatning bør det dessuten fremgå av forskriften hvilken trygdeavgiftssats som skal benyttes i de sistnevnte tilfellene.  Departementet vil derfor foreta endringer i forskriften.


Med hilsen
Bjørn Berre e.f.
avdelingsdirektør

                                                    Anne Gro Enger
                                                    seniorrådgiver