Historisk arkiv

Gjennomgang av bokføringsregelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Bokføringsloven og bokføringsforskriften ble vedtatt høsten 2003 og trådte i kraft 1. januar 2005. I en overgangsperiode fram til 1. januar 2006 var det adgang til å følge tidligere gjeldende bokføringsregler. Fra 1. januar 2006 har bokføringsloven med forskrift vært pliktig for alle bokføringspliktige. Finansdepartementet har siden lovens ikrafttredelse mottatt flere henvendelser om krav i det nye bokføringsregelverket som oppleves som uklare eller urimelige. Bokføringsreglene har dessuten stor betydning for de aller fleste næringsdrivende i landet, og det tilsier en gjennomgang og evaluering av det nye regelverket for å vurdere behovet for justeringer. På denne bakgrunn varslet Finansdepartementet i brev 30. juni 2006 til Skattedirektoratet at vi legger opp til en gjennomgang av reglene i bokføringsloven og bokføringsforskriften etter at regelverket har virket en tid. For å få tilstrekkelig erfaring med regelverket før regelverket gjennomgås, bør en slik gjennomgang påbegynnes i 2008.

Finansdepartementet anser at det vil være hensiktsmessig å benytte den praktiske erfaring og faglige ekspertise på området i Bokføringsstandardstyret i Norsk Regnskapsstiftelse til en slik gjennomgang. Vi har oppfattet at Bokføringsstandardstyret er klar til å påta seg en slik oppgave. Flere av de mest sentrale interessegruppene er representert i dette organet. Etter departementets syn vil det imidlertid være nødvendig med enda bredere representasjon for at Bokføringsstandardstyret skal være fullt ut egnet til å foreta en gjennomgang av bokføringsregelverket.

Departementet ber ut fra dette Norsk Regnskapsstiftelse ved Bokføringsstandardstyret om å foreta en gjennomgang av reglene i bokføringsloven og bokføringsforskriften, og vurdere behovet for endringer i bokføringsloven og bokføringsforskriften ut fra de erfaringer en til nå har med bokføring etter det nye regelverket. Bokføringsstandardstyret skal blant annet søke å kartlegge om erfaringen med anvendelsen av bokføringsregelverket på enkelte områder tilsier en fornyet vurdering av kostnader og nytte ved kravene. 

Finansdepartementet viser også til Regnskapsstiftelsens brev 19. mars 2007 om behovet for å vurdere unntakshjemmel fra bokføringsreglene for utenlandske filialer av norske foretak. Dette er et av de forholdene som bør vurderes i forbindelse med gjennomgangen.

Dersom gjennomgangen etter Bokføringsstandardstyrets vurdering viser at det er behov for endringer, ber vi om at det fremmes konkrete forslag til lov- eller forskriftsendringer.

Departementet anser at Regnskapsstiftelsen og Bokføringsstandardstyret ikke vil være egnet til å foreta en vurdering av kravet til oppbevaring av regnskapsmateriale (primærdokumentasjon) i 10 år. Departementet legger opp til å foreta en vurdering av kravet til oppbevaringstid på grunnlag av innspill fra skatte- og politimyndighetene om nytteverdien av oppbevaring av regnskapsmateriale i 10 framfor 5 år for avdekking og håndheving av skatteplikt og økonomisk kriminalitet, den kartleggingen av administrative kostnader ved å overholde bl.a. krav om oppbevaring av regnskapsmateriale som Nærings- og handelsdepartementet er i ferd med å få utført og en foreleggelse av dette for relevante instanser.

Departementet forutsetter at Bokføringsstandardstyret styrkes med en representant fra finansnæringen ved gjennomgangen av bokføringsregelverket. Det er også ønskelig at regnskapsprodusentene blir bedre representert. Etter det vi har fått opplyst vil det siste nå bli ivaretatt ved at Regnskapsstiftelsen skal oppnevne et ekstra medlem til Bokføringsstandardstyret fra en regnskapsprodusent.

Departementet ber om at en rapport med Bokføringsstandardstyrets gjennomgang og forslag sendes Finansdepartementet innen 1. juli 2008.

Med hilsen

 

 

Jan Bjørland  e.f.

ekspedisjonssjef

 

Espen D. Knudsen

underdirektør