Historisk arkiv

Nye regler for beregning av engangsavgift på bruktimporterte kjøretøy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag til nye regler for beregning av engangsavgift ved første gangs registrering av bruktimporterte kjøretøy.

Nye regler for beregning av engangsavgift på bruktimporterte kjøretøy

Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag til nye regler for beregning av engangsavgift ved første gangs registrering av bruktimporterte kjøretøy. Forslaget er et ledd i å følge opp en grunngitt uttalelse fra Eftas overvåkningsorgan (ESA) hvor det konkluderes med at gjeldende regelverk for beregning av engangsavgift på bruktimporterte kjøretøy ikke er i overenstemmelse med Norges forpliktelser etter EØS avtalen.

Engangsavgiften skal i dag betales ved første gangs registrering av kjøretøy i det sentrale motorvognregisteret. Bruktimporterte kjøretøy avgiftslegges på samme måte som nye, men gis et prosentvis fradrag i avgiften basert på kjøretøyets alder. Fradragene er ment å avspeile det gjennomsnittlige økonomiske verdifallet på brukte biler i Norge.

Dette systemet foreslås videreført, men utbygd med mulighet for den avgiftspliktige til å be om en alternativ fastsettelse hvor avgiften beregnes ut fra individuelle kriterier ved det enkelte kjøretøy. Hensikten er å fange opp det faktiske verdifallet det enkelte kjøretøyet har hatt på det norske bruktbilmarkedet. I tråd med dagens regelverk foreslås det at den ansvarlige for avgiften, også etter det nye systemet, må betale engangsavgift i samsvar med hovedregelen for avgiftsberegning – det vil si at fradraget utregnes i henhold til forskriftens tabell om bruksfradrag. På den måte kan den etterfølgende individuelle fastsettelsen gjennomføres uten at registreringsprosessen forsinkes. Det skal følgelig ikke ta lenger tid enn i dag å få skilter til et kjøretøy. Når avgiften er betalt, kan den avgiftspliktige be om ny avgiftsfastsettelse basert på en individuell beregning. Fristen for å be om en ny avgiftsfastsettelse foreslås satt til 15 virkedager. Avhengig av resultatet av den alternative fastsettelsen, vil det skje et etteroppgjør for den avgiftspliktige som enten får tilbakebetalt, eller må etterbetale avgift.

Den alternative fastsettelsen vil ta utgangspunkt i avgiften som hadde påløpt dersom kjøretøyet var nytt. Beregningen av engangsavgift på bruktimporterte biler vil på den måten fortsatt fremstå som et fradrag i avgiften som ilegges et tilsvarende nytt kjøretøy. Avgiften som hadde påløpt dersom kjøretøyet var nytt, holdes så opp mot verdifallet for det aktuelle kjøretøyet. Verdifallet vil være det forholdstallet som fremkommer ved å sammenhold verdien av kjøretøyet som nytt (inflasjonsjustert historisk pris) og som brukt (gjeldende bruktbilpris).

Verdifastsettelsen må skje med utgangspunkt i verdien av et tilsvarende kjøretøy på det norske bruktbilmarkedet. Dette foreslås gjennomført på basis av tilgjengelige tabeller eller oversikter over brukte kjøretøys verdi på det innenlandske marked. Poenget er å komme frem til en verdi som ligger så tett som mulig opp til kjøretøyets faktiske verdi.

Les høringsnotatet her.

Se også nyhetssak fra 19.04.05 her.


Publisert: 26.01.06