Historisk arkiv

Nye regler for bruktimport av biler fra 1. mai 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Reglene for fastsettelse av engangsavgiften ved registrering av bruktimporterte kjøretøy endres med virkning fra 1. mai 2007.

Som hovedmodell videreføres dagens ordning med et prosentvis fradrag i engangsavgiften basert på kjøretøyets alder. Fradraget er ment å gjenspeile det gjennomsnittlige økonomiske verdifallet på bruktbiler i Norge. Fra 1. mai suppleres denne ordningen med en mulighet til å be om en alternativ avgiftsberegning basert på en mer individuell verdivurdering av det enkelte kjøretøy.

Regjeringen har tidligere varslet at den aldersbaserte bruksfradragstabellen vil justeres noe. Hensikten er at bruksfradragstabellen i størst mulig grad samsvarer med hva som ville blitt resultatet etter en individuell avgiftsfastsettelse.

Med unntak av kjøretøy yngre enn 6 måneder, som er oppdelt etter måned, er dagens tabell for beregning av bruksfradrag oppdelt etter år. De forholdsvis store trinnene i tabellen gir den avgiftpliktige motiv til å tilpasse registreringen til intervallene i tabellen. Departementet har derfor funnet grunn til å supplere gjeldende fradragstabell, ved at de nærmeste årene i tabellen deles opp i flere trinn. Dette sikrer at forskjellen mellom intervallene blir mindre, og at hovedtabellen blir mer treffsikker for den enkelte bil.

Departementet har ikke funnet grunn til å endre de årlige satsene i hovedtabellen i denne omgang. Virkningene av det nye systemet for beregning av engangsavgift på bruktimporterte biler vil imidlertid bli løpende vurdert. I denne vurderingen vil også satsene i hovedtabellen inngå.